Kako premagati željo po sladkem

Kako premagati željo po sladkem (foto: Profimedia) Profimedia
19. 5. 2016

Enostavnih sladkorjev naj bi uživali čim manj, a to je velikokrat lažje reči, kot storiti. Kako torej trajno premagati željo po njem?

Sladkor je praktično povsod okoli vas, zlasti pa v živilih, ki so pripravljena za takojšnje uživanje. Kaj hitro vas zasvoji in črtanje sladkorja z dnevnega jedilnika je vsaj pri večini veliko težje, kot pa se zdi na prvi pogled.

Že čisto malo sladkorja takoj ustvari željo po več in nenadno prenehanje pogosto povzroči glavobole, nihanje razpoloženja, neprestano močno željo po sladkem in utrujenost. Da je vse skupaj še slabše, pa vse to vodi v začaran krog nihanja razpoloženja, debelost, diabetes ter preostale zahrbtne bolezni. Kar so le še dodatni razlogi, da čim prej prenehate uživati sladkor.

Kako premagati željo?

Najprej se morate zavedati, da sladkor ni samo v torticah, piškotih in drugih sladkarijah, s katerimi se pocrkljate med obroki. Sladkor je tudi v večini preostale hrane, ki se dnevno znajde na vašem jedilniku. Kruh, jogurt, omake in npr. solatni prelivi vsi po vrsti vsebujejo enostaven sladkor. Čeprav na deklaraciji zaradi spretnosti proizvajalcev morda ni poimenovan kot navaden sladkor. Bodite pozorni na glukozo, fruktozo, dekstrozo, maltozo ter raznorazne 'sirupe'. Odsvetujem vam celo sorbitol in maltodekstrin.

Ogromno sladkorja je tudi skoraj v vseh preostalih pijačah, razen v vodi. Obljubim vam, da ko se boste navadili na okus navadne vode (ali čaja), ne boste več niti pomislili, da bi še kdaj posegli po sladkani.

Nasveti:

1. Nikoli ne pijte kave kot nadomestek obroka, zlasti zajtrka. Nasploh čim bolj zmanjšajte vnos kofeina. Za začetek jo lahko zamenjate z zelenim čajem.

2. Pijte naravno mineralno vodo, saj pomanjkanje mineralov kaj hitro vodi v povečano 'potrebo' po sladkem.

3. Privoščite si več kompleksnih ogljikovih hidratov. Sladki krompir (topinambur) je odličen in zelo okusen vir teh in ne bi smel manjkati na vašem jedilniku. Prav tako pa si lahko z njim potešite željo po sladkem.

4. Uporabljajte cimet. Pomagal vam bo uravnotežiti krvni sladkor. Lahko ga dodate v smuti in celo k sladkemu krompirju.

5. Sladkor zamenjajte za pravo stevio.

6. Poskrbite za dovolj spanja in počitka. Občutek potrebe po sladkem je namreč neposredno povezan s pomanjkanjem spanja.

In na koncu, a seveda enako pomembno, poiščite 'potešitev' v drugih stvareh, ne v sladkarijah!

Barbara Novak, profesionalna osebna trenerka z ameriško licenco AFPAA

Značke: sladkor