S tem trikom bo vaš kruh ostal svež kar 3 tedne! (Zelo je preprosto)

16. 4. 2024
Deli
Kruh v povprečju svoje svežine ne obdrži več kot dva do tri dni. (foto: Profimedia)
Profimedia

Sveže pečen kruh ima svoj čar, še zlasti za ljubitelje kruha, žemljic in drugih pekovskih izdelkov. 

Na žalost pa kruh svežine ne obdrži prav dolgo. V povprečju in shranjen na sobni temperaturi, približno dva do tri dni. Daljšo svežino obdrži tudi ob pravilnem shranjevanju, po priporočilu nutricionistov se to najbolje obnese v platneni vrečki ali v kruhovnici. Na srečo je z nekaj triki mogoče kruh ohraniti svež dlje časa.    

Ne spreglejte:

Svežino kruha lahko podaljša steblo navadne zelene  

Za daljše ohranjanje svežine kruha obstaja nekaj preprostih trikov, med katerimi je poceni trik z navadno zeleno, ki ga je delila, tiktokerka, Katya Mackle. Zanj potrebujete le nekaj stebel zelene.  

Pravi, da kruh ostane svež in brez plesni dlje časa, če v vrečko, v kateri ga hranite, dodate dva manjša stebla zelene ter ga zavežete, poroča n1info.si. »Kruh se ne izsuši in ne splesni dva do tri tedne,« pojasnjuje v posnetku.

Ali je dobro piti kavo, ko ste prehlajeni? Kaj pravi strokovnjakinja

Trik z zeleno pa je sicer učinkovit predvsem zato, ker je stebelna zelena v večini sestavljena iz vode, kruh pa iz nje absorbira vlago kar mu povrne svežino in mehkobo. Za nameček pa zelena ne spremeni vonja in okusa kruha, kar je še dodaten plus.

@katya.mackle Reply to @bethann_louise here are some food preservation tips 🫶🏼 #zerowaste #reducewaste #foodstorage #fridgeorganization #foodpreservation ♬ Home - Edith Whiskers

V kolikor pri roki nimate zelene, lahko uporabite še en trik  

Če nimate na zalogi zelene, si lahko pomagate še z enim preprostim postopkom. Hleb kruha (ali polovico), lahko za nekaj sekund namočite v vodo, ki ste jo predhodno napolnili z vodo. Bodite pazljivi, da kruh ostane v vodi zgolj nekaj sekund, nato pa ga položite na suho.  

Kruh v naslednjem koraku položite v pečico, predhodno segreto na 150 stopinj celzija in štruco kruha pecite od 10 do 12 minut. V primeru, da imate le pol štruce kruha, zmanjšajte čas peke za polovico. Ko boste položili kruh iz pečice, si prav tako lahko obetate svežega in hrustljavega kruha.

Ob tem velja poudariti, da se kljub uporabnosti tovrstnih trikov, le teh ne poslužujte, v primeru prestarega in plesnivega kruha. Pri slednjem je v izogib morebitnim želodčnim težavam vseeno boljša rešitev sprehod do trgovine in nakup novega.   

Novo na Metroplay: Dedek Mraz opozarja: "Starši, ne delite otrok na pridne in poredne!"