Ko boste na obisku v Italiji, nikar ne počnite te napake.
Špageti so jed, ki je priljubljena po vsem svetu, pripravljamo pa jo lahko s številnimi omakami, zelenjavo in mesom ter tako navdušimo posameznike z različnimi okusi.
Ne spreglejte:
- Kaj jeste za zajtrk? To je najboljša izbira, ki vas ščiti pred težavami s srcem
- Zakaj se vse več ljudi odreka avokadu?
- Mediteranska dieta je ponovno razglašena za najboljšo na svetu
V Italiji je priprava špagetov prava umetnost. Običajno se kuhajo al dente, kar pomeni, da so kuhani tako, da ostanejo nekoliko čvrsti, poroča N1 Slovenija. Testenine, ki so kuhane al dente, ohranjajo svojo teksturo, omaka pa se jih bolj prime, kar pripelje do okusnejših jedi.
Kako pa špagete pravilno uživati?
Pozabite na uporabo žlice in noža
Si tudi vi med uživanjem špagetov pomagate z žlico? Italijanski kuharji uporabo te “pomoči” naravnost prezirajo. Tudi rezanje špagetov z nožem v Italiji velja za žalitev same jedi, pa tudi za kršitev bontona.
“V Italiji je uporaba žlice za uživanje špagetov nesprejemljiva,” je povedala Delia Martina Landwehrmann, kuharica pri LSG Sky Chefs, in dodala, da takšno vedenje Italijane zelo preseneča. Bonton veleva, da se pri serviranju uporabljajo le krožnik in vilice.
Kako pa Italijani jedo špagete, brez da bi se ob tem popackali? Landwehrmann svetuje, da vilice postavite pravokotno na krožnik in jih zavrtite v smeri urnega kazalca.
Parmezan je žalitev za kuharja
Morda si tudi vi po svoji najljubši testeninski jedi radi potresete nariban parmezan, vendar tega v Italiji ni dobro početi. Ker priprava popolne omake zahteva čas in spretnost, je uporaba parmezana v jedi, preden jo poskusite, klofuta za kuharja. Enako velja za dodajanje soli. Praviloma se parmezan lahko doda le v primeru, če ga ponudi natakar, kar je pogosto pri strežbi špagetov z bolonjsko omako ali karbonaro.
Vir: n1info.si
Morda bi vas zanimala tudi brezplačna vadba joge:
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?