To so triki, ki jih gostinci uporabljajo, da vas pripeljejo do višjega računa.
Ni nič narobe, če si občasno privoščimo kosilo ali večerjo v restavraciji. A pogosto se niti ne zavedamo, kaj vse se dogaja v ozadju. Restavracije točno vedo, kaj počnejo, da bi povečale svoj dobiček. Preverite, katerih trikov se najpogosteje poslužujejo.
1. Čakanje pri šanku
Včasih je restavracija res polna in stolček ob šanku je v teh primerih dobrodošel. A natakar vas tja lahko usmeri z namenom: ker ve, da boste med čakanjem na svojo mizo najbrž naročili dodatno pijačo. V kolikor naročite alkoholno pijačo, to lahko spodbudi tudi apetit.
2. Zaračunavanje vode
Voda je načeloma brezplačna. A restavracije rade ponujajo mineralno, gazirano ali ustekleničeno vodo. Če ste v kraju, kjer je voda iz pipe pitna, kar brez sramu prosite za navadno vodo in prihranite nekaj evrov.
3. Psihološke igre z jedilnim listom
Način, kako so jedi predstavljene na meniju, ni nikoli naključen. Najdražje jedi so pogosto uokvirjene ali postavljene na sredino strani – tja, kjer vaš pogled najprej pade. In opis jedi? Če običajen sendvič zveni kot opis iz luksuznega kataloga, je to namerno. Ena od pogostih taktik je tudi vključitev ekstremno drage jedi, da ostale delujejo bolj "poceni".
4. Posebne ponudbe, ki to niso
Dnevne jedi so lahko res nekaj posebnega – pogosto pa so tudi (pre)drage. Tudi ob praznikih in posebnih priložnostih se pogosto pojavljajo posebni meniji (npr. valentinova večerja ali novoletna večerja), ki običajno stanejo več.
5. Pogrizek pred jedjo
Čips, grisini, kruh … vse to ni samo prijazna gesta. Slane malenkosti vas naredijo žejne – in vodijo do dodatnih naročil pijače.
6. Napad z vinsko karto
Pijača je za restavracije zlata jama. Gostinci bodo naredili vse, da vas prepričajo, da naročite čim več: pogosto vam bodo prinesli vinsko karto in vas skušali prepričati, da se bo ob vaši jedi odlično podalo določeno vino (ki je tudi drago). Zanimiv trik: mnogi se izogibajo najcenejši steklenici vina, da ne bi izpadli "skopuški" – a pogosto je ravno druga najcenejša buteljka najslabša izbira glede na razmerje med kakovostjo in ceno.
7. Dodatki se vedno zaračunajo
Želite sladki krompir namesto navadnega? Solato namesto pomfrija? Vsaka sprememba pomeni doplačilo, tudi, če bo vaša zamenjava cenejša. Tudi, če npr. namesto pršuta na pici želite šunko ali drugo cenejšo izbiro, se lahko zgodi, da boste plačali dodatek šunke. Restavracije spremembe zaračunajo preprosto zato, ker vedo, da jo boste plačali.
8. Kuhanje kot predstava
Jedi, pripravljene ob mizi so prava predstava, ki seveda stane. Čokoladne krogle, ki se topijo, namaz, ki ga pripravijo pred vami, riba, ki jo očistijo pri mizi... Vse to je "šov", ki bo dodatno dvignil vaš račun.
Obroki zunaj so lahko čudovita izkušnja. A če poznate gostinske trike, se boste lažje odločili, kaj si resnično želite in koliko ste pripravljeni porabiti.
Vir: eatthis.com