11 stvari, za katere si vaš dermatolog želi, da si jih zapomnite

11 stvari, za katere si vaš dermatolog želi, da si jih zapomnite (foto: Profimedia.si) Profimedia.si
7. 9. 2015 Vir: liza.aktivni.si

''Popolna koža ne obstaja,'' je stavek, ki bi vam ga vsak dermatolog rad zapisal za uho. In za vas smo zastavili še nekaj vprašanj, na katere je večina dermatologov in tudi kozmetičark že naveličanih odgovarjati.

1. Ni zdravila za 'kurjo kožo'

Pilarna keratoza (keratosis pilaris) je zelo pogosto kožno obolenje, ki povzroča hrapavo kožo in aknam podobne 'pikice' na nadlahteh pa tudi na stegnih in zadnjici. Včasih se pojavi še na obrazu, kjer najbolj spominja na akne in lahko pusti brazgotinice.

Pilarna keratoza ne srbi in ne boli, moteča je le z estetskega vidika. Gre za dedno stanje, ki ga ni mogoče zares pozdraviti, vendar se da videz hrapave kože oz. mozoljčkov vsaj omiliti. Pomagamo si s kakšno primerno kremo (obnovitvena krema Eucerin, 10 % urea), blagodejno pa vpliva tudi zmerno sončenje.

2. Ne preizkušajte preveč izdelkov

3.Tabletke in nosečnost povzročajo akne

Hormoni se radi poigrajo tudi z našo kožo. Kontracepcijske tabletke na primer rade povzročijo akne, prav tako naše hormone zmeša nosečnost, zato poznamo tudi nosečniške akne. A vse to bo sčasoma oziroma po porodu počasi izginilo.

4. Vedno uporabljajmo zaščitni faktor 50

Za zaščito pred soncem vam zares priporočamo le najboljše kreme z visokim faktorjem. Nikar ne zanemarite ustnic, uporabite balzame, ki vsebujejo zaščito pred soncem.

5. Poznamo dve vrsti pegic

So pegice, s katerimi so ljudje rojeni, in so pegice, ki jih povzroči sonce. Prve imajo običajno ljudje z bolj bledo poltjo, druge po obrazu in telesu nastanejo zaradi izpostavljanja soncu. Razliko je mogoče opaziti.

6. Nežni piling je dober, pretiravanje je slabo

Nežno je dobro. Čista koža je osnova za dobro nego, ne smete pa je poškodovati, zato nikar ne pretiravajte s pilingom in predvsem ne bodite grobi. S premočnim čiščenjem lahko namreč odstranite zaščitno plast kože.

7. Izberite lahko

Kreme proti staranju so lahko zelo mastne in težke, zapirajo pore in povzročajo akne. Priporočamo vam lahke kreme, ki bodo kožo negovale, vendar je ne bodo dušile. Tudi če dobite akne in mozolje, se jih nikar ne lotite preveč grobo, počasi bodo že izginile.

8. Povprečna starost za pojav mozoljev je 27, in ne 13 let

Ste morda stari 30 let in se čudite, zakaj za vraga imate še vedno akne? To je povsem normalno in ima jih zelo veliko ljudi. Povprečna starost ljudi z aknami je kar 27 let.

9. Ne nasedajte reklamam, ki obljubljajo čudeže

Gubam se nihče ne more izogniti, a nič zato, zaradi njih ste lahko celo še lepše.

10. Ne skrbite zaradi žilic

Vidne vene na obrazu niso nikakršen slab znak. Pojavijo se s staranjem ali ko močno shujšamo, ne pomenijo pa, da smo bolni oziroma da je karkoli narobe z nami. Ne belite si glave, saj boste tako še najbolj pozitivno vplivali na kožo.

11. Tudi po več letih uporabe določenega izdelka lahko nanj postanete alergični.