Nekatere začimbe se odlično obnesejo pri boju z odvečnimi kilogrami, saj spodbujajo prebavo in omogočajo lažjo absorbcijo hranilnih snovi.
Poper
Poper poživlja izločanje želodčnih sokov in izboljšuje prebavo. V kuhinji je vsestransko uporaben. Rdeči poper pristaja celo v sladke jedi.
Rožmarin
Jedi z rožmarinom so lažje. Kot čaj blaži težave z želodcem, neješčost in drisko. Uporabljajo ga predvsem v sredozemski kuhinji in za jedi z žara.
Majaron
Krepi prebavne organe in kot čaj blaži razdražen želodec, krče v želodcu in zaprtje. Tipična začimba za klobase je dobra v krepkih juhah in enolončnicah.
Kardamom
Spodbuja proizvajanje želodčnih in žolčnih sokov ter velja za afrodiziak. Izboljša medenjake in likerje. Veliko se uporablja v azijski kuhinji.
Pehtran
Zelo pomaga pri prebavi mastnih in težkih jedi. Čaj blaži napihnjenost. Daje dober okus majonezi, krepkim ribjim jedem in jedem iz buče.
Kurkuma
Pospešuje prebavo, znižuje maščobo v krvi in zavira rast bakterij. Sestavina curryjevega prahu posebno dobro pristaja k azijskim jedem.
Novo na Metroplay: “Zdravstveno komuniciranje mora temeljiti na znanstvenih, preverljivih dejstvih!” | Mitja Vrdelja