KAKO zoper bolečino zob in dlesni, ki nastane zaradi mrzlih temperatur? Poskusite TE metode

KAKO zoper bolečino zob in dlesni, ki nastane zaradi mrzlih temperatur? Poskusite TE metode (foto: Profimedia) Profimedia
18. 1. 2023

Zimsko obdobje in mrzle temperature so dostikrat razlog za več zimskih zdravstvenih tegob. 

Med te tegobe lahko spadajo tudi občutljivi zobje in dlesni.  

»Zobje vas lahko bolijo zaradi mrzlega vremena. Kot odziv na toploto in mraz se odzivajo tudi vaši zobje širijo in krčijo, kar lahko sčasoma povzroči razpoke v zobeh, zaradi česar se razkrijejo dentinski kanali pod sklenino. To je isto kot zobobol, ki ga lahko čutite zaradi kariesa, bolezni dlesni in drugih slabih higienskih navad,« pravi strokovnjak dentalne medicine, Dr. Anjani Kumar Pathak.

Kako si lahko pozimi pomagate pri bolečih zobeh in dlesnih?

Pijte tople napitke

Pozimi pijte tople pijače, kot je topla voda, zeleni čaj in podobne tople napitke, da preprečite krčenje dentina in sklenine v hladnem vremenu. Topli napitki olajšajo nelagodje v dlesnih in posledično zobeh kar izboljša pretok krvi na tem območju.

Dihajte skozi nos

Da hladen zrak ne bo poškodoval zob, pokrijte usta in dihajte skozi nos, saj boste s tem preprečili, da bi hladen zrak vplival na vaše zobe.    

Uporabljajte olje nageljnovih žbic

Olje nageljnovih žbic je blagodejno, saj vsebuje učinkovino evgenol, ki je naravni anestetik, kar pomaga zmanjšati bolečino in lajša nelagodje v ustih.  

Povečajte vnos vitamina D

Vitamin D ima pomembno vlogo pri zdravih kosteh in zobeh. Pomanjkanje tega vitamina lahko privede do zobne gnilobe in krhkih zob, zato pozimi zaradi pomanjkanja naravne sončne svetlobe poskrbite za dodaten vnos vitamina D.

Izogibajte se tretmajem beljenja zob

Izdelki za beljenje zob, kot so belilni trakovi ali geli, lahko povečajo občutljivost zob, zato se jim vsaj pozimi izogibajte.  

Izpirajte ustno votlino s toplo fiziološko raztopino

Pri bolečinah in oteklinah ima izpiranje s toplo fiziološko raztopino pomembno vlogo pri lajšanju simptomov predvsem zaradi protimikrobnih lastnosti, ki lahko zmanjšajo otekline, ter pomagajo pri razdraženih in vnetih dlesnih.  

Omejite pitje kislih tekočin

Pozimi zmanjšajte dnevni vnos kislih pijač ter tudi gaziranih pijač saj lahko postopoma obrabijo majhne koščke sklenine.  

Redno umivajte in nitkajte zobe

Četudi imate v ustih neprijeten občutek v dlesnih in tudi zobeh, si jih redno umivajte ter tudi nitkajte, saj bakterije na zobnih oblogah ustvarjajo kislino, ki uničuje zobno sklenino. Pri tem lahko vsakodnevno nitkanje zob preventivno pomaga.   

 
Vir: Interdent