Ali margarine vsebujejo transmaščobe?

Ali margarine vsebujejo transmaščobe? (foto: Shutterstock) Shutterstock
8. 11. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Transmaščobe so zelo nevarne za naše zdravje, saj se nalagajo na stene žil, ovirajo delovanje srca, krivijo pa jih tudi za pojav nekaterih vrst raka.

Kaj sploh so transmaščobe?

Transmaščobe so vrsta maščobnih kislin, ki so v hrani, ki jo uživamo. Maščobne kisline za človeško telo predstavljajo vir energije in jih najdemo v sadnih in zelenjavnih oljih, semenih, oreških, živalskih maščobah in ribjem olju. Vse maščobne kisline niso nezdrave. Zmerna količina mononenasičenih maščob lahko vašemu zdravju celo koristi.

Vseeno pa transmaščobe veljajo za primer maščobnih kislin, ki so za vas slabe. Pogosto so v procesirani hrani in v veliko kupljenih pecivih, saj so poceni in živilom podaljšajo rok trajanja. V zadnjih letih so transmaščobe razglasili za še škodljivejše od nasičenih maščob. Neka nizozemska raziskava je pokazala, da bi za 20 odstotkov znižali smrtnost zaradi srčnih obolenj, če bi iz hrane izločili vse transmaščobe.

Ponekod prepovedane, pri nas celo brez oznak

Ponekod v svetu so živila z visoko vrednostjo transmaščob že prepovedana. Celo v ZDA se bodo pridelovalci hrane morali v treh letih povsem znebiti transmaščob, je nedavno odločila ameriška uprava za hrano in zdravila.

Transmaščobe so prepovedane

  • na Danskem,
  • Finskem,
  • v Avstriji,
  • Latviji in
  • na Madžarskem.

Margarine praktično brez transmaščob

Raziskovalci so najprej pod drobnogled vzeli margarine, ki so v preteklosti veljale za največji vir transmaščob in so bistveno cenejše in dostopnejše od masla.

"Osredotočili smo se tako na margarine, ki so potrošnikom naprodaj v trgovinah, kot na trde rastlinske maščobe, ki se prodajajo v veleprodaji za nadaljnjo proizvodnjo živil. Rezultati so pokazali, da margarine v maloprodaji (na trgovskih policah) v Sloveniji transmaščob praktično ne vsebujejo. Nasprotno smo znatne količine transmaščob našli v približno tretjini trdih rastlinskih maščob, ki jih uporabljajo nosilci živilske dejavnosti pri proizvodnji nepredpakiranih živil, predvsem pekarne in slaščičarne. Takšne maščobe se prodajajo na debelo v veleprodaji, zaradi česar sicer niso dostopne potrošnikom neposredno v trgovinah, kljub temu pa lahko ogrožajo zdravje ljudi, saj se uporabljajo kot sestavina v drugih živilih," je pojasnil dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri