Aronija je eno od najbolj zdravih živil. Znanstveniki jo uvrščajo med superhrano, saj čisti organizem od težkih strupov. Zaradi tega jo uporabljajo tudi pri zdravljenju hudih bolezni, kot je rak.
Številne znanstvene raziskave so pokazale, da aronija deluje proti raku, saj v visokem odstotku 'ubija' maligne celice tumorja na možganih, pljučih, dojkah, debelem črevesju in jetrih. Aronija kot izjemen antioksidant preprečuje tvorbo prostih radikalov in njihov 'napad' na zdrave celice v telesu in krvni plazmi, s čimer upočasnjuje proces staranja organizma in preprečuje razvoj kroničnih bolezni.
Ker je zdaj čas, ko se nabira aronija, vseh jagod pa ne moremo pojesti hkrati, vam predlagamo, da iz njih naredite sok, džem, sladko ali liker, kar vam pač bolj ustreza, nekaj pa jih tudi zamrznite.
Zdravilo iz jagod aronije proti povišanemu sladkorju in holesterolu
Sestavine:
- 40 suhih jagod aronije,
- voda
Priprava:
Jagode potopite v vodo (2 dl), zjutraj to vodo z jagodami zavrite in naj vre 2 do 3 minute. Čaj popijte na prazen želodec in pojejte jagode. Postopek ponavljajte 40 dni.
Džem iz aronije
Sestavine:
- 1 kilogram jagod aronije,
- 3 jušne žlice sladkorja
Priprava:
Jagode aronije dobro operite in jih s paličnim mešalnikom zmeljite, nato dodajte sladkor in vse to pogrejte. Ko se stopi sladkor, umaknite džem s štedilnika in ga spravite v steklene kozarce, ki ste jih pred tem segreli v pečici. Džem hranite v hladilniku.
Sladko iz jagod aronije
Sestavine:
- 1 kg jagod aronije,
- 1 kg sladkorja,
- 150 ml vode,
- 100 ml ruma,
- 2 vaniljeva sladkorja
Priprava:
Jagode aronije dobro operite in nanje vlijte sladkor ter pustite stati čez noč noči. Zjutraj dodajte vodo in rum ter kuhajte, dokler ne prevre, nato znižajte temperaturo in pustite, da brbota od 10 do 15 minut. Mešajte le po potrebi, pazite, da jagode ne razpadejo.
Ko daste maso s štedilnika, dodajte vaniljev sladkor in še enkrat premešajte. Pustite, da se sladko ohladi, nato ga vlijte v sterilizirane kozarce. Sladko postrezite zjutraj s kozarcem hladne vode.
Liker iz aronije
Sestavine:
- 300 g jagod aronije,
- 100 g listov češnje (sveže),
- 4 žlice limonovega soka,
- 1,5 kg sladkorja,
- 2 l vode,
- 1 l žganja,
- 1 limona,
- 1 veja rožmarina,
- ščepec nageljnovih žbic
Priprava:
Češnjeve liste in jagode aronije dobro operite. Nato vse to dajte v globok lonec, prelijte z vodo in zavrite. Dodajte sladkor in nageljnove žbice ter mešajte, dokler se sladkor ne stopi.
V še vrelo vodo dodajte limonov sok, celo limono, narezano na četrtine, in vejico rožmarina. Ko se ohladi, vse dobro zmečkajte in pustite čez noč, da se dobro ohladi.
Zjutraj maso precedite in nalijte v steklenice.
Sok iz aronije
Sestavine:
- 2 kg jagod aronije,
- 800 g sladkorja,
- 1 l vode,
- sok 1 limone
Priprava soka:
Zavrite vodo s sladkorjem, nato sladki vodi dodajte očiščene jagode aronije in pustite, da zmes še enkrat zavre, obenem mešajte vsebino v loncu tako, da na lahno potiskate jagode in iz njih izcedite sok. Ko zmes zavre, jo umaknite s štedilnika in pustite, da se ohladi. Nato precedite sok, dodajte limonov sok ter vse skupaj spet postavite na štedilnik, da še enkrat zavre. Ohlajen sok nalijte v steklenice. Shranite jih na temnem in hladnem mestu ter pijte po potrebi.
Če je sok presladek, ga lahko razredčite z vodo.
Novo na Metroplay: Vidnost in varnost v prometu: "Zgoditi se mora 'aha moment', da spremenimo svoje navade"