Boleče grlo je pogosta težava s katero se mnogi ljudje srečajo v zimskih mesecih.
Poleg tega, da je že samo po sebi neprijetno in mukotrpno, pa vneto grlo pogosto spremljajo tudi bolečine v grlo, težko požiranje, pekoč občutek in hripavost. Če ste med tistimi, ki stremijo tudi k naravnim rešitvam, si lahko kar sami pripravite učinkovit in preprost domači sirup.
Ne spreglejte:
Sirup ki preverjeno deluje pri blaženju bolečin, ki spremljajo boleče grlo
Za domači sirup boste potrebovali nekaj naravnih sestavin, med katerimi je bistvena kurkuma, ki jo številni pogovorno imenujejo kar indijski žafran. Kurkuma sicer spada med zdravilne začimbe, ki se pogosto uporabljajo v kulinariki in tudi v zdravilne namene. Zaradi zdravilne, protivnetne in antioksidativne sestave, še zlasti na račun kurkumina, je v pomoč pri različnih težavah in krepitvi imunskega sistema.
Kurkuma ugodno deluje tudi pri težavah, ki so posledica vnetij v telesu, kot je revmatoidni artritis. Redno uživanje kurkume lahko pomaga tudi ljudem, ki imajo osteoporozo, vnetne kožne bolezni in težave s črevesjem. V pomoč kot naravno zdravilo v prahu se pogosto uporablja v zdravilnih pripravkih in sirupih, ki blagodejno vplivajo na boleče grlo in hkrati pomirjajo vnetje ter suh in dražeč kašelj.
Sestavine, ki so potrebne za pripravo domačega sirupa
Za pripravo boste potrebovali nekaj naravnih živil, med katerimi so:
- 4 velike žlice medu,
- 1 čajna žlička kurkume v prahu,
- 1 čajna žlička drobno naribanega ingverja,
- 1 čajna žlička strtega česna,
- ½ čajne žličke cimeta v prahu,
- ½ čajne žličke pekoče paprike v prahu,
- 4 velike žlice limoninega soka,
- sok ene pomaranče.
Postopek priprave
Sprva rahlo segrevajte med, da se razredči in mu potem dodajte še ostale sestavine. Vse sestavine dobro premešajte in sirup pustite stati eno uro. Nato ga precedite skozi cedilo ali krpo ter shranite v kozarec in ga zatesnite. Sirup uživajte dvakrat do trikrat dnevno. Shranjujete ga lahko tudi v hladilniku ali podobnem hladnejšem prostoru. Naj vam koristi.
Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"