Regrat ima pomembno vlogo pri razstrupljanju telesa

Regrat ima pomembno vlogo pri razstrupljanju telesa (foto: Profimedia) Profimedia
21. 3. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Pri nas regrata ne cenimo le kot okusne solate, ampak tudi v ljudski medicini, saj mu pripisujejo številne ugodne učinke na zdravje.

Regrat, ki značilno rumeno cveti aprila in maja, poznamo pri nas pod različnimi imeni, kot so regvat, virgrad, žehtelnica in farška plata. Uporabimo lahko liste, cvetove in tudi korenine. Ekstrakt regratovih listov in/ali korenin pa lahko kupimo tudi v obliki prehranskih dopolnil.

V ljudski medicini ima pomembno mesto. Pripisovanje njegovih zdravilnih učinkov sloni predvsem na empiričnih večstoletnih dognanjih, ki jih v zadnjih letih vse bolj potrjujejo tudi raziskave.

Priljubljene so tudi različne diete z regratom, na primer za hujšanje, za razstrupljanje in zmanjšanje zakisanja telesa. Navadni regrat je v Pravilniku o razvrstitvi zdravilnih rastlin razvrščen v kategorijo zdravilnih rastlin, ki se lahko uporabljajo tudi kot živila.

Razstrupljanje

Regrat ima pomembno vlogo pri razstrupljanju telesa in je zelo primeren za zelenjavno-sadne poste. Steroli v regratovih listih spodbujajo nastanek in izločanje žolča, s čimer se pospeši izločanje strupov iz telesa.

Ker regrat vsebuje tudi kalij, ni nevarnosti, da bi zaradi njegovih diuretičnih učinkov telo trpelo pomanjkanje tega minerala. Uživanje regrata je priporočljivo za ženske, ki si želijo pridobiti ali ohraniti lepo postavo, saj spodbuja hujšanje in pomaga odpravljati celulit.

Bogat vir vitamina C

Poleg tega, da je regrat bogat vir vitamina C, vsebuje tudi minerale, predvsem kalij, kalcij in železo ter eterična olja. Je dober vir fitokemikalij oziroma biološko aktivnh snovi. Te nastanejo v rastlinah  in jim v zadnjem obdobju pripisujejo čedalje večji pomen pri preprečevanju oksidacijskega stresa.

Kam po regrat

Nabirajte ga na negnojenih površinah, kjer se ne 'sprehajajo' psi ali pasejo domače živali. Tudi nabiranje ob večjih prometnicah ni primerno.

Težko ga spregledamo, saj ima rastlina značilne globoko narezane liste in votla gola stebla z rumenimi cvetnimi koški. Nadzemne dele (zelene liste in socvetne popke) nabiramo pred cvetenjem (od začetka marca do sredine aprila), cvetne koške v času cvetenja (od sredine aprila do konca cvetenja), korenine pa maja, junija ali šele pozno jeseni. Seveda so najboljši mladi zeleni listi, v katerih je na začetku pomladi tudi najmanj grenčin. Ko regrat odcveti, se grenke snovi preselijo v liste, zdravilne pa v korenine.

Mlad je boljši

Dobro je vedeti, da so mladi in svetlejši poganjki regrata manj grobi, pa tudi listi, ki jih nabiramo preden regrat cveti, so nekoliko mehkejši.

Odlična recepta

Regratova solata s panceto

Sestavine za veliko skledo:

 • 20 g svežih regratovih listov
 • 1 žlička olivnega olja
 • 60 g pancete
 • 1 ščepec soli
 • 0,5 dl vinskega kisa

Priprava:

Regrat temeljito očistite in operite v vsaj petih vodah. Panceto narežite na manjše koščke in jo popecite na olivnem olju.

Regrat stresite v večjo skledo, ga posolite, prelijte s pečeno slanino in okisajte. Solato dobro premešajte in postrezite s svežim, polnozrnatim kruhom.

Regratova juha

Sestavine:

 • velika skleda očiščenega in opranega regrata
 • 4 debeli krompirji
 • 1–2 dl mleka
 • 2 stroka česna
 • olivno olje
 • sol, poper
 • kisla smetana

Priprava:

Regrat prevrite v kropu, ki ste mu dodali kozarec mleka. Vre naj nekaj minut, nato regrat odcedite, vodo pa lahko uporabite za zalivanje sobnih rastlin.

Olupljen krompir skuhajte v majhni količini vode, in ko je skoraj kuhan, mu dodajte regrat ter kuhajte še nekaj minut. Na olju prepražite česen, da zadiši, in zlijte na juho.

S paličnim mešalnikom zmešajte po želji. Solite, poprajte. Juhi lahko po želji dodate kuhan riž, zlate kroglice ali pa popražene kocke kruha.