Gozdni sadeži in njihovi prebivalci – balzam za naše telo in dušo

Pri prehladu pomagata dve kapljici borovega olja z medom v čaju. (foto: fotolia) fotolia
23. 10. 2013 Vir: liza.aktivni.si

V gozdovih lahko najdeš več kot v knjigah! Tako je rekel sveti Bernhard von Chairvaux (1090–1153). In kako prav je imel! Gozd ni zgolj biotop, temveč je tudi del narave z edinstvenim učinkom na človeško dušo. In seveda tudi na telo – gozd lahko namreč ponudi toliko zdravega.

Kostanjeva kopel

Dodatek za kopel s kostanji okrepi ožilje in pomaga v boju proti celulitu: zrežite 1 kg kostanja, ki naj nato 20 minut lahno vre v 3 litrih vode. Prevretek zlijte v vodo za kopanje in uživajte v kopeli.

Zdrav vonj

Vonj jelke poskrbi za pogum in moč. Moderne 'zeliščne čarovnice' blažijo prehlade z jelkinim lesom, smolo, iglicami in storži.

Piling za prhanje

Kura z drgnjenjem bo lepo prečistila kožo. Pest svežih brezovih listov zmešajte z 10 žlicami sladkorja in 80 ml mandljevega olja ter vse skupaj na hitro pretlačite s paličnim mešalnikom. S pripravljeno mešanico s krožnimi gibi pod prho zdrgnite telo in se nato oprhajte s toplo vodo.

Gozdni čaj

Iz posušenih smrekovih iglic lahko pripravite krepčilni čaj: 1 žličko zdrobljenih smrekovih iglic prelijte s 150 ml vroče vode in pustite stati približno 7 minut. Po želji lahko dodate še smrekov med.

Nožna masaža

Za aktivacijo refleksnih con in za sprostitev se je najbolje kar bos sprehoditi po gozdu. Alternativa: v večjo posodo stresite kostanje in želode ter jih podrgnite s stopali. Ali pa si privoščite masažo z izvlečki borovcev. Masaža z jelkinim oljem prepreči neprijeten vonj nog.

Ogrevalna kopel

Eterična olja bora, smrek in jelk poskrbijo, da globlje zadihamo. Naberite nekaj vejic med sprehodom po gozdu, jih zdrobite in zavrite z 1 litrom vode. Posodo pokrijte in pustite tekočino stati približno 10 minut, da se lepo izločijo eterična olja. Precedite naravnost v vodo za kopel.

Smolasto mazilo

Vzemite pest smole, enako količino oljčnega olja in malce čebeljega voska. Vse skupaj stopite pri 50 do 70 stopinjah in nato skozi cedilo pogladite v kozarec z navojem. Mazilo je uporabno leto dni.

Pesto iz žira

Žir je odličen za pesto – le popražiti ga je treba, da ne povzroča bolečin v želodcu. V mešalniku pretlačite 75 g peteršilja, 40 g olupljenega in popraženega žira, 40 g mandljev, 65 g parmezana in pol skodelice oljčnega olja. Pesto začinite s soljo in poprom.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri