Gozdni sadeži in njihovi prebivalci – balzam za naše telo in dušo

Pri prehladu pomagata dve kapljici borovega olja z medom v čaju. (foto: fotolia) fotolia
23. 10. 2013 Vir: liza.aktivni.si

V gozdovih lahko najdeš več kot v knjigah! Tako je rekel sveti Bernhard von Chairvaux (1090–1153). In kako prav je imel! Gozd ni zgolj biotop, temveč je tudi del narave z edinstvenim učinkom na človeško dušo. In seveda tudi na telo – gozd lahko namreč ponudi toliko zdravega.

Kostanjeva kopel

Dodatek za kopel s kostanji okrepi ožilje in pomaga v boju proti celulitu: zrežite 1 kg kostanja, ki naj nato 20 minut lahno vre v 3 litrih vode. Prevretek zlijte v vodo za kopanje in uživajte v kopeli.

Zdrav vonj

Vonj jelke poskrbi za pogum in moč. Moderne 'zeliščne čarovnice' blažijo prehlade z jelkinim lesom, smolo, iglicami in storži.

Piling za prhanje

Kura z drgnjenjem bo lepo prečistila kožo. Pest svežih brezovih listov zmešajte z 10 žlicami sladkorja in 80 ml mandljevega olja ter vse skupaj na hitro pretlačite s paličnim mešalnikom. S pripravljeno mešanico s krožnimi gibi pod prho zdrgnite telo in se nato oprhajte s toplo vodo.

Gozdni čaj

Iz posušenih smrekovih iglic lahko pripravite krepčilni čaj: 1 žličko zdrobljenih smrekovih iglic prelijte s 150 ml vroče vode in pustite stati približno 7 minut. Po želji lahko dodate še smrekov med.

Nožna masaža

masaža stopal

Za aktivacijo refleksnih con in za sprostitev se je najbolje kar bos sprehoditi po gozdu. Alternativa: v večjo posodo stresite kostanje in želode ter jih podrgnite s stopali. Ali pa si privoščite masažo z izvlečki borovcev. Masaža z jelkinim oljem prepreči neprijeten vonj nog.

Ogrevalna kopel

sproščujoča kopel

Eterična olja bora, smrek in jelk poskrbijo, da globlje zadihamo. Naberite nekaj vejic med sprehodom po gozdu, jih zdrobite in zavrite z 1 litrom vode. Posodo pokrijte in pustite tekočino stati približno 10 minut, da se lepo izločijo eterična olja. Precedite naravnost v vodo za kopel.

Smolasto mazilo

Vzemite pest smole, enako količino oljčnega olja in malce čebeljega voska. Vse skupaj stopite pri 50 do 70 stopinjah in nato skozi cedilo pogladite v kozarec z navojem. Mazilo je uporabno leto dni.

Pesto iz žira

testenine, pesto

Žir je odličen za pesto – le popražiti ga je treba, da ne povzroča bolečin v želodcu. V mešalniku pretlačite 75 g peteršilja, 40 g olupljenega in popraženega žira, 40 g mandljev, 65 g parmezana in pol skodelice oljčnega olja. Pesto začinite s soljo in poprom.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri