Vsebuje veliko vitaminov, čisti, varuje arterije – seznam njegovih dobrih lastnosti je dolg. V naslednjih vrsticah boste izvedeli, zakaj ga je še priporočljivo uživati.
Lepotni eliksir
V olupku in koščicah grozdja so polifenoli, ki varujejo pred škodljivimi vplivi iz okolja in delujejo proti staranju kože.
Migrena je lahko odslej pozabljena. Znanstveniki so ugotovili, da lahko močne napade zmanjšamo, če jemo grozdje, čezenj pa nato spijemo kozarec mineralne vode. Bolečin, zatemnjenih prostorov in tablet bo tako konec.
Za lepe noge
Grozdje ni le slastno, ampak pomaga pregnati tudi nadležne kožne vdolbine na stegnih in težavnih območjih. Mešanica sadnih kislin, čreslovin in flavonoidov, ki se skrivajo v grozdju, je zelo učinkovita. Spodbuja mikrocirkulacijo v veznem tkivu. Rezultat je enkraten: potem ko so iz celic odplaknjene strupene snovi, postane koža bolj napeta in čista.
Ste vedeli?
Barvito: Rdeče in modro grozdje vsebuje več sestavin kot belo.
Moč koščic: 33 odstotkov vseh sestavin je v koščicah, zato po možnosti pojejte tudi te.
Domače grozdje: Zdaj uživajte domače ali biološko grozdje.
Mini elektrarna: Raziskovalcem iz Teksasa je uspelo pridobiti energijo iz grozdja – žal pa le v majhnih količinah.
Sorte, ki jih morate poskusiti!
Poznamo veliko sort grozdja, ki so različno čvrste, okusne in sladke. Obstaja tudi že grozdje brez koščic. Če je le možno, koščice tudi pojejte, saj vsebujejo veliko dobrih sestavin. Oglejte si tale izbor:
Kings ruby
Kdor ima rad tanko lupino, naj seže po tej aromatični sorti.
Muškat
Ohlapno raščena sorta, ki je zelo sladka in ima rahlo muškatno aromo.
Italia black
To čvrsto temno grozdje kar poka od dragocenih sestavin.
Thomson
Izvrstno grozdje iz Kalifornije. Hrustljavo, sočno, okusno.
Okusni in zdravi grozdni produkti
Olje
Olje iz grozdnih koščic je prava dragocena najdba za tiste, ki si želijo privoščiti nekaj resnično dobrega. Najboljše je hladno stisnjeno. Vsebuje koncentrirane sestavine grozdja. Ker je izkoristek pri stiskanju le 40- do 50-odstoten, je olje nekoliko dražje.
Sadni kis
Doma narejen nam bo najbolje teknil. Najboljši recept za kis iz grozdja: 750 g sladkorja, cimetovo skorjo, 200 ml belega vina, 6 klinčkov, 2 lovorjeva lista in 500 ml kisa iz belega vina zavremo in pustimo, da se ohladi. 1,5 kg grozdja napolnimo v kozarce za vlaganje, polijemo z ohlajeno tekočino in za tri tedne postavimo na hladno. Če začne grozdje vreti, tekočino odlijemo, zavremo in jo spet zlijemo po sadju.
Rdeče vino - ubijalec maščobe
V sredozemskih deželah ob hrani pogosto popijejo tudi kozarec rdečega vina. Zdravniki domnevajo, da se v njem skriva vzrok za vitkost prebivalcev Sredozemlja. Rdeče vino tako morda preprečuje učinke nasičenih maščobnih kislin. Poleg tega izboljšuje raven holesterola in varuje pred zožitvami žil.
Ali ste vedeli?
Iz okusnega grozdja lahko pripravite tudi čudovito marmelado, ki bo teknila tako na kruhu, kot na palačinkah.