Kislo zelje je nadvse zdravo živilo: poleg pomembnih mineralnih snovi, visokega deleža vitamina C in naravne mlečne kisline vsebuje tudi celo kopico balastnih snovi za urejeno prebavo in aktivno presnovo. In zelo malo kalorij vsebuje: 100 g kislega zelja ima komaj 17 kalorij.
Zdravo vrenje
Kislo zelje ni dobro samo za lepo postavo: bakterije mlečne kisline, ki ščitijo zelje pred gnitjem, izboljšujejo naše zdravje. Pomagajo podpirati urejeno prebavo. Koristne črevesne bakterije se tako okrepijo, škodljive pa zatrejo.
V dobri kondiciji in vitki
Kislo zelje vsebuje tudi veliko vitaminov B za aktivno presnovo maščob in folno kislino za nastanek krvi. Poleg tega vrenje mlečne kisline izboljša absorpcijo železa. Vitamin C krepi obrambne mehanizme telesa.
Tridnevni načrt
Zjutraj pojejte 1 rženo žemljico (z 1 rezino sira ali šunke ter 6 rezinami redkvice) ali pa skodelico mislijev s sadjem.
Za kosilo izberite enega od naših receptov. Pomembno: zelja pred uporabo ne namakajte v vodi, ker se tako odplavijo njegove biološke snovi.
Zvečer pojejte porcijo umešanih treh jajc z 1 rezino polnozrnatega kruha ali pa aromatično solato (rezine 1 manga in 100 g puranjih prsi. Skupaj z 2 žličkama olja in 2 žlicama pomarančnega soka primešajte 100 g kislega zelja).
Recepti
Lazanja s kislim zeljem in slanino
Za 4 porcije potrebujete:
- 1 čebulo,
- 2 žlici olja,
- 50 g kock slanine,
- sol, poper,
- 1 ščepec sladkorja,
- 1 žličko posušenega majarona,
- 200 ml zelenjavne juhe,
- 150 ml kisle smetane,
- ½ žlice zmehčanega masla,
- 250 g kislega zelja (odcejenega),
- 100 g nastrganega sira, 6 listov za lazanje
Priprava:
Olupljeno čebulo zrežite na obročke. Slanino popecite na olju. Nato 5 minut zraven pražite še čebulo. Začinite s soljo, poprom, sladkorjem in majaronom. Prilijte juho in smetano, vse skupaj zavrite in začinite.
Namastite model za narastke. Po dnu modla razporedite polovico zelja, 3 liste lazanje in polovico čebulne mase. Pokrijte s preostalim zeljem, listi lazanje, čebulno maso in sirom.
Lazanjo v spodnjem delu pečice približno 30 minut pecite v pečici, segreti na 200 stopinj (ventilatorska na 180 stopinj).
Svaljki s kislim zeljem in slanino
Za 4 osebe potrebujete:
- 650 g kislega zelja (odcejenega),
- 2 čebuli,
- 100 g prekajene svinjske potrebušine,
- 2 žlici olja,
- 1 zavitek krompirjevih svaljkov (500 g),
- sol, poper,
- mleti muškatni orešček,
- ½ šopka peteršilja
Priprava:
Kislo zelje dobro odcedite in ga pripravite po navodilih z embalaže.
Olupite čebuli, osušite meso in ga tako kot čebuli zrežite na kocke. Peteršilj oplaknite, otresite do suhega in drobno sesekljajte.
V ponvi segrejte olje in na njem popecite čebulo in meso. Dodajte svaljke in jih prav tako popecite. Nato primešajte kislo zelje. Jed začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Potresite s peteršiljem in jed takoj postrezite.
Solata z jabolki in kislim zeljem
Za 4 osebe potrebujete:
- 2 žlici jabolčnega kisa,
- sol, poper,
- 2 žlici orehovega olja,
- 2 žlici olja grozdnih pečk,
- 2 žlički javorjevega sirupa,
- 3 majhna jabolka,
- 1 žlico limonovega soka,
- 1 redkvico,
- 75 g orehovih jedrc,
- 2 stebli mlade čebule,
- 150 g dimljenega tofuja,
- 1 žlico olja,
- 250 g kislega zelja
Priprava:
Jabolčni kis razžvrkljajte s soljo, poprom, obema vrstama olja in javorjevim sirupom.
Jabolka zrežite na rezine in jih marinirajte v limonovem soku. Redkvico zrežite na paličice. Orehe sesekljajte. Mlado čebulo zrežite na koščke.
Tofu zrežite na kocke in jih skupaj z orehi na hitro popecite na olju. Oboje nato v skledi zmešajte z zeljem, jabolki, mlado čebulo, redkvico in polivko. Začinite in porazdelite po krožnikih.
Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"