Okrepite svojo odpornost proti prehladu in gripi s pomočjo teh petih naravnih zdravil

17. 11. 2023
Deli

Dopolnite svojo prehrano z gomolji, ki spodbujajo in krepijo  imunski sistem, kot sta kurkuma in ingver. 

Ko se menjajo letni časi, moramo okrepiti svojo obrambo in imuniteto na naraven način. Zato povečajte porcije sadja in zelenjave, še naprej uživajte sveže sokove in izvlečke kot poleti, uživajte probiotična živila in prehrano dopolnite z začimbami in gomolji z imunostimulativno močjo, kot so kurkuma, ingver in česen, priporoča Novi list. 

Preberite še: 8 razlogov, zakaj je čebula super zdrava

Zmanjšajte tudi sladkor in drugo rafinirano hrano.

Če iščete prava naravna zdravila za krepitev imunskega sistema, vam priporočamo:

1. Echinacea (ameriški slamnik)

Uživamo ga lahko tako v preventivni fazi, predvsem za podporo imunske obrambe (za oteževanje napada na viruse, bakterije in druge mikroorganizme) kot ob prvih znakih prehlada ali gripe. Na primer, dobro je pripraviti zeliščni čaj iz ehinaceje, ki ga pijete enkrat ali dvakrat na dan (za vsako skodelico vrele vode potrebujete 1 čajno žličko posušene ehinaceje, ki jo pred pitjem namočite 5-10 minut). Echinacea je na voljo tudi kot dodatek v obliki kapsul.

2. Astragalus (opnasti grahovec)

V terapevtske namene se uporabljajo korenine rastline Astragalus membraneceus, ki so bogate z učinkovinami in so še posebej dragocene v tradicionalni kitajski medicini, saj imajo veliko imunostimulativno sposobnost. Zato se uporablja za preprečevanje in zdravljenje prehlada in gripe ter drugih nalezljivih bolezni, predvsem tistih, ki jih povzročajo virusi. Uporablja se predvsem v obliki tekočega izvlečka (približno 30 kapljic enkrat na dan) ali v obliki suhega izvlečka (tablete v različnih odmerkih).

V terapevtske namene se uporabljajo korenine rastline Astragalus membraneceus, ki so bogate z učinkovinami in so še posebej dragocene v tradicionalni kitajski medicin.

V terapevtske namene se uporabljajo korenine rastline Astragalus membraneceus, ki so bogate z učinkovinami in so še posebej dragocene v tradicionalni kitajski medicin.

profimedia

3. Uncaria (mačji kremepelj)

Uncaria (mačji krempelj) Je rastlina z imunomodulatornimi in protivnetnimi lastnostmi, ki se pogosto uporablja za krepitev imunskega sistema. Njegove učinkovine lahko dejansko povečajo aktivnost belih krvničk in posledično njihovo sposobnost spopadanja z virusi in bakterijami. Običajno se jemlje kot tekoči izvleček v odmerku 30-50 kapljic enkrat ali večkrat na dan, če pa imate raje suhi izvleček, morate upoštevati nasvete, natisnjene na embalaži.

4. Šipek

Primerno tudi za otroke, krepi imunski sistem in izboljšuje njegovo delovanje. Lahko ga vzamemo tudi ob prvih simptomih gripe, vnetja grla ali prehlada, da se stanje ne poslabša. Na voljo je v obliki zeliščnega čaja, le posušene jagode kupite v zeliščnih trgovinah (potrebujete 2 žlički na 250 ml vode) ali v tekočem ali suhem izvlečku.

5. Aloe sok

Tudi navaden sok aloje (vendar je pomembno, da je 100% čist in brez aloina, da se izognemo morebitnim stranskim učinkom) je dobro naravno zdravilo za krepitev imunskega sistema. Prisotnost aktivne sestavine, kot je acemannan, zagotavlja temu izdelku imunostimulacijski učinek (pomaga pri nastajanju interferona in spodbuja aktivnost makrofagov). Splošno priporočeni odmerek je 20 ml (ena merica) aloje, ki jo je treba zaužiti 2-3 krat na dan.   

Preberite še: Se res v dežju hitreje prehladimo? Koliko prehladov v povprečju imajo na leto odrasli?