Jabolčni kis: naravni pomočnik za zdravje, lepoto in gospodinjstvo

18. 11. 2017 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Jabolčni kis: naravni pomočnik za zdravje, lepoto in gospodinjstvo (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Kislo je … zdravo. Jabolčni kis ni le izvrstna kuharska sestavina, temveč pomaga tudi pri reševanju zdravstvenih težav ter pri gospodinjskih opravilih.

Poleg tega ne škodi ne okolju ne denarnici.

Jabolčni kis za zdravje

Jabolčni kis ni znan le po prednostih običajnih vrst kisa, temveč dodatno vsebuje tudi zdrave sestavine jabolk. Primeren je tako za notranjo kot zunanjo uporabo. Ima veliko betakarotena, folno kislino, vitamine B1, B2, C, E in A, mineralne snovi (kalcij, magnezij, železo, fluor in natrij), kisline, blastne snovi in sekundarne elemente.

Spodbujanje prebave: če želite po mastnem obroku spodbudi prebavo, vam ni treba spiti šilca žganja. Bolj zdrava bo različica z jabolčnim kisom: v kozarec vode dajte 1 do 2 žlički jabolčnega kisa, premešajte in popijte. Jabolčni kis spodbudi prebavo, pospeši izločanje prebavne tekočine in prepreči tvorjenje bakterij gnitja v črevesju.

Spodbujanje presnove: 2 žličkama jabolčnega kisa primešajte 250 ml mlačne vode in mešanico popijte na prazen želodec. Zajtrk pojejte šele po 15 minutah. Enkrat do dvakrat tedensko lahko dodate še pol žličke medu. Poleg tega tak napitek izboljša pretok krvi, poveča zmogljivost ledvic, krepi imunski sistem in razstruplja telo.

Vnetje mehurja: pri akutnih infektih dvakrat do trikrat dnevno popijte kozarec vode z 2 žlicama jabolčnega kisa. Tako boste preprečili množenje bakterij in pa tudi širjenje vnetja.
Blaženje zgage: sproža jo zakisanost oziroma neravnovesje pH-vrednosti v želodcu. Jabolčni kis normalizira to vrednost in deluje bazično. V kozarec vode vmešajte 1 žlico kisa in tekočino popijte.

Hujšanje z jabolčnim kisom

Jabolčni kis pomaga izgubiti telesno težo na zdrav način. Njegova kislina aktivira prebavo in tako pospeši tudi presnovo. Telo tako lažje hujša. Poleg tega kis uravnava raven sladkorja v krvi in poskrbi, da smo dlje siti. Seveda ne smejo manjkati uravnotežena prehrana z veliko zelenjave, sadja in polnozrnatih izdelkov ter redna telesna vadba. Dvakrat dnevno vzemite 2 žlički jabolčnega kisa – bodisi v čisti obliki ali pa zmešanih z vodo ali kot dodatek smutiju.

Jabolčni kis za lepotne namene

Ustna higiena: jabolčni kis uniči bakterije, posvetli zobe in je idealen za izpiranje ust. Mešanico lahko naredite kar sami: dve žlički jabolčnega kisa dajte v ¼ skodelice vode in tekočino grgrajte. Na koncu jo lahko izpljunete ali popijete. V vsakem primeru po grgranju izperite usta, da kislina ne bi napadla zob in ustne sluznice.

Kot šampon ali za izpiranje: jabolčni kis lahko nadomesti drage šampone in balzame. Polovica žlice kisa v skodelici vode nežno umije lase, odstrani maščobo, pomiri srbečo kožo na glavi in zmanjša obseg prhljaja. Če se ne želite odpovedati običajnim šamponom, lahko jabolčni kis za več volumna in leska nanesete na lase, razredčenega z malo vode, in pustite delovati 1 do 2 minuti. Bodite previdni, če je vaša koža že razdražena. V tem primeru ne uporabljajte kisa.

Čiščenje obraza: ljudje z mastno, nečisto kožo in aknami lahko uvedejo jabolčni kis v dnevno rutino čiščenja obraza. Zmešajte del kisa in dva dela vode. Mešanico z vato nanesite na obraz. Izogibajte se predelom okoli oči. Če imate občutljivo kožo, mešanice še razredčite.

Naraven dezodorant: dezodorant z aluminijevimi solmi sicer zatrejo nadležni pot, vendar obstaja sum, da povečujejo tveganje za raka na prsih. Jabolčni kis je naravni zatiralec potu. Ustrezne dele telesa lahko zgolj natrete z nerazredčenim ali pa lahno razredčenim jabolčnim kisom.

Jabolčni kis v gospodinjstvu

Čiščenje brez kemije: kemijska čistilna sredstva lahko poškodujejo občutljive površine, pogosto so nesorazmerno draga in škodijo tako okolju kot tudi zdravju. Jabolčni kis temeljito očisti skoraj vsako površino in je primeren tudi za alergike. Eno enoto kisa razredčite v devetih enotah vode in tako boste dosegli dober čistilni in hkrati tudi dezinfekcijski učinek.
Namig: tudi kuhalnike vode in druge gospodinjske in kuhinjske aparate lahko očistite z jabolčnim kisom in odstranite tudi vodni kamen.

Kuhanje z jabolčnim kisom

Jabolčni kis je naravnost idealen tudi za pripravo hladnih in toplih jedi. Njegov sadni okus je primeren za izboljševanje solatnih polivk, za čatnije in marinade. Tudi krepkim jedem z mesom ali ribo ter solatam da neko posebno prijetno kiselkasto noto. Če se le da, kisa ne segrevajte, izbirajte pa med kisi bio kakovosti.

Foto: Shutterstock

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?