Kako dolgo naj bi normalno trajal spolni odnos?

Kako dolgo naj bi normalno trajal spolni odnos? (foto: Profimedia) Profimedia
3. 8. 2016

Da bi moški prevzel nadzor nad možgani pod svojim pasom, se mora naučiti, kako preusmerjati pozornost. Toda ko je spodaj desetkrat večja količina krvi od normalne, je preprečevanje orgazma podobno, kot bi poskušali ustaviti pobegli vlak.

Samodejno vodeni penis je del moške vsakodnevne stvarnosti večino življenja, čeprav se to dogaja vse redkeje. Močno verjamem, da vsi moški vedo, da ima penis svojo pamet in da se lahko postavi v pozor brez enega samega ukaza možganov. Te refleksne erekcije so drugačne od resnične spolne vzburjenosti, ker izvirajo iz nezavednih signalov iz hrbtenjače in možganov, ne pa iz zavestne želje po spolnosti.

Ženske, s katerimi se pogovarjam na terapiji, pa so vedno znova presenečene, kako lahko penis usmerja avtopilot, in še bolj so presenečene, da moški včasih sploh ne vedo, kdaj dobivajo erekcijo. Samodejno vodeni penis je del moške vsakodnevne stvarnosti večino življenja, čeprav se to dogaja vse redkeje. Me ženske naraščajočo plimo pogosto opazimo še pred moškimi.

Resnično vzburjenje se pri moških običajno začne v možganih z erotičnimi mislimi ali podobami. To je vse, kar moški možgani potrebujejo, da penisu po hrbtenjači pošljejo signal za erekcijo.

Dokler ima moški zadostno raven testosterona, erotična slika samodejno aktivira seksualne povezave v možganih, kjer si moški ustvarijo pravo videoteko seksualnih fantazij in velikokrat se zgodi, da jim jih sploh ni treba zavestno priklicati, ker se odvijajo kar same in krepijo seksualno napetost, vzburjenje in užitek.

Celo v domišljiji je vizualna stimulacija tisto, kar moškega vzburi ter mu zagotovi, da penis otrdi in ostane trd. Kot že rečeno, se seksualno vzburjene začne v možganih in se krepi po telesnem stiku. Ko je moški enkrat vzburjen, lahko že preprost ženski dotik skozi njegove možgane in telo vse dol do penisa pošlje seksualni drget.

Seksologi so tudi ugotovili, da se moški veliko bolj kot ženske vzburijo ob seksualnih prizorih, poleg tega pa želijo biti v seksualnem smislu bolj pustolovski. Da bi lahko doživeli orgazem, morajo tako moški kot ženske najprej izključiti nekaj delov možganov (amigdalo), možgansko središče za nevarnost in alarmiranje ter območja za zadrego in zaskrbljenost. Poleg tega sta pri moških vzburjenje in orgazem razmeroma preprosta in pretežno stvar hidravlike: kri mora hitro steči v ključni izrastek. Dokler se moški ne naučijo nadzirati središč za spolno vzburjenje v svojih možganih, je tako, kot bi rep mahal psu, in moški pogosto dosežejo orgazem, še preden je partnerica sploh blizu vrhunca.

Znanstveniki so odkrili skupino nevronov v hrbtenjači, ki se imenujejo spinalni generatorji ejakulacije, in jih možgani lahko vključijo ali izključijo. Da bi moški prevzel nadzor nad možgani pod svojim pasom, se mora naučiti, kako preusmerjati pozornost iz možganskih središč za spolnost v neseksualne predele. Triki, ki se jih moški poslužujejo v takšnih primerih vključujejo reševanje zapletenih matematičnih problemov, miselno recitiranje abecede vzvratno ali pa aktivacija središča za gnus, tako da pomislijo na kaj ogabnega.

Toda ko je v penisu desetkrat večja količina krvi od normalne, je preprečevanje orgazma podobno, kot bi poskušali ustaviti pobegli vlak. Verjetno tudi zato do 40 % mladih moških doživi vrhunec po manj kot osmih do 15 sunkih s penisom, medtem ko se bolj izkušeni moški naučijo zdržati od sedem do 13 minut ali več.

Ugotovljeno je bilo tudi, da spolni odnos normalno v povprečju traja od tri do 13 minut. Tistim, ki imajo težave s prezgodnjim izlivom, po navadi priporočam medenične vaje po Keglu, masturbacijo, miselne distrakcije med odnosom in po potrebi kondome in žele za omrtvičenje penisa.

Napisala: Vesna Jarc. Foto: Profimedia. Članek je bil objavljen v reviji Lisa.

Vesna Jarc je končala študij spec. pedagogike na PF v Ljubljani in študij psihoterapije na Univerzi Sigmunda Freuda (SFU) na Dunaju. Več informacij lahko najdete na spletni strani www.sexovnik.si in www.seksualna-terapija.si ali pokličete, če se želite naročiti na terapijo oz. Svetovanje, na tel. št.: 040 712 027.

Preberite še: Kaj je navadno vzrok za težave v spalnici?