Kako ravnati pri poletnih nezgodah

Kako ravnati pri poletnih nezgodah (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
29. 7. 2014

Brezskrbno skozi letni čas: nekaj informacij, kako se zaščititi in kako ravnati, ko se pripetijo neprijetne poletne nezgode.

SOS-namigi pri žuljastih mehurjih

Žuljev nikoli ne prebadajte (nevarnost infekcije!), temveč jih oblepite z obližem. Ta bo poskrbel za zaščito pred umazanijo in preprečil nadaljnje drgnjenje. Na voljo so tudi posebni obliži za žulje. Rana se hitreje pozdravi.

Da se ne bo zgodilo: čevlji ne smejo biti pretesni. Namig: nove čevlje kupujte popoldne, saj vsa stopala čez dan nekoliko otečejo.

Opeklina z žara

Opeklina: rano morate ohladiti s hladno vodo. Roke stran od domačih zdravil, kot sta olje ali moka. Poškodbo lahko tako le še poslabšate. Takoj, ko se pojavijo mehurji ali pa se rana poglobi ali pa je večja od človeške pesti, morate poklicati zdravnika.

Pri težjih opeklinah velja: prizadetega zavijte v posebno folijo in ga zaščitite pred podhladitvijo.

Preveč sonca

Sončne opekline: kožo ohladite s hladnimi obkladki, skuto ali gelom iz lekarne (na primer fenistil). Ob bolečinah pomagajo zdravila z acetilsalicilno kislino. Zdravilne rastline, kot je aloja ali kamilice, delujejo protivnetno. Veliko pijte, saj koža s sončnimi opeklinami izgubi tudi tekočino. Če se pojavijo mehurji, obiščite zdravnika.

Meduze, morski ježki, črepinje ...

Meduza: veliko vrst je nestrupenih in povzročijo le rdečico, oteklino ali mehurje na koži. Na plaži si pomagate tako, da na prizadeto mesto nanesete pesek, počakate, da se posuši, in ga nato postrgate. Nikoli ne drgnite, sicer bodo mehurji le počili! Nato mesto sperite s slano vodo ali kisom. Tako boste preprečili morebitno vnetje.

Morski ježki: njegove iglice pogosto izločijo strupene snovi, zato jih je treba takoj odstraniti in rano za hip potopiti v vročo vodo. To deaktivira toksine in ublaži bolečino.

Črepinje: drobce morate odstraniti s pinceto. Rano razkužite z alkoholom. V primeru zevajočih ureznin takoj k zdravniku.

Ugriz klopa

Hitro ga odstranite; ne stiskajte ga s prsti, temveč uporabite posebno pinceto. Mesto, kjer je bil klop, razkužite. Veliko klopov prenaša boreliozo. Bodite pozorni na morebitno pordelost okoli mesta ugriza.

Zaščita: na sprehodih v gozdu in po tratah bodite oblečeni v svetla oblačila. Na kožo si nanesite sredstva za zaščito pred klopi. Zvečer se temeljito preglejte, pred klopnim meningoencefalitisom pa se lahko zaščitite tudi s cepljenjem.

Preverite še, kako pravilno odstraniti klopa.

Kaj narediti pri piku insekta v usta?

Če je potrebno, pojdite do zdravnika; v primeru alergijske reakcije lahko pik čebele ali ose v nekaj sekundah povzroči otekline v predelu ust in žrela. Prizadeti težko diha, obstaja nevarnost zadušitve!

Vbod je treba do prihoda zdravnika hladiti od znotraj navzven. Torej: pijte zelo hladno vodo, ližite ledene kocke in si okrog grla polagajte hladne obkladke. Hladi tudi limonin sok.

Alarmni signal za alergike: če že veste, da ste alergični na tovrstne pike, imejte vedno pri sebi ustrezno zdravilo, ki vam ga predpiše zdravnik.

Preberite tudi: Doma pripravljeno olje za telo proti komarjem

Značke: prva pomoč