Zakaj so plastične vrečke škodljive za vaše zdravje

Zakaj so plastične vrečke škodljive za vaše zdravje (foto: profimedia) profimedia
21. 12. 2018 Promocijsko sporočilo

Ko se odpravimo po nakupih, so plastične vrečke na žalost nekaj samoumevnega. So del našega sodobnega življenja in roko na srce, ne mislimo prav veliko na njih. Vendar to udobje plastičnih nakupovalnih vrečk s seboj prinaša visoko ceno, ki jo na koncu plačata okolje in naše zdravje. Zato je skrajni čas za pozitivne spremembe. Zamenjajmo plastične vrečke s tistimi, ki so narejene iz okolju prijaznih materialov.

 

Plastika sama po sebi v bistvu ni strupena ali škodljiva. Plastične vrečke pa so narejene iz barvil, kovin in drugih anorganskih kemikalij. Kemične snovi in ​​barve, ki so po navadi pomešane z namenom izboljšanja lastnosti plastičnih izdelkov, pogosto puščajo slabe posledice za zdravje ljudi in živali. Nekatere svetle barve, ki se uporabljajo pri proizvodnji plastičnih vrečk, so povezane z možnostjo povzročitve raka, nekatere pa ob zaužitju celo strupene. Nevarne kovine, kot je kadmij v pigmentnih snoveh, se lahko zelo hitro širijo in pomenijo resno grožnjo za naše zdravje.

Plastifikatorji, nehlapne in nizko molekularne spojine se lahko raztopijo v živilih, kot so tekočine, kar povečuje možnost nastanka rakavih obolenj. V zadnjem času so raziskave pokazale, da je uporaba plastičnih steklenic in posod povezana z neželenimi posledicami. Ogrevanje hrane v plastičnih pripomočkih in steklenica vode, ki jo hranite v avtu, namreč lahko povzročijo nastanek raka. Zakaj? Ko se plastična steklenica zaradi sončne svetlobe ali povišane temperature v avtomobilu segreje, se sproži uhajanje škodljivih kemičnih dioksinov, prisotnih v plastiki. Dioksini pa v naše telo vstopijo s pomočjo vode. To pri ženskah povečuje tveganje za nastanek raka na dojkah.

Težave, ki jih povzročajo plastične vrečke 

Če se plastične vreče ne odlagajo pravilno, pridejo v sistem odvajanja vode, kar vodi do blokade odtočnih kanalov ter posledično nevarnosti za okolje, saj vrečke v vodi pomenijo onesnaženje vode in nastanek bolezni. V recikliranih ali barvnih plastičnih vrečah so nekatere kemikalije, ki se raztopijo in dosežejo dno, zato lahko tla na dnu in voda postaneta strupena. V panogah, kjer enote za recikliranje niso okolju prijazno razvite, lahko strupeni hlapi ustvarijo težave za okolje. Plastične vrečke, ki vsebujejo ostanke hrane, in ki se mešajo v druge vrste smeti, pa zelo pogosto postanejo hrana živalim, a žal s smrtnimi posledicami.

Nevarnost za zdravje ljudi

Po mnenju zdravnikov, ne samo plastične vrečke, temveč tudi reciklirani barvni ali beli plastični kozarci in skodelice za uporabo hrane in pijače lahko imajo za zdravje nevarne posledice. Strupena snov, imenovana Bisfenol A (BPA), ki je prisotna v plastiki, je nevarna za otroke in nosečnice. S pridobitvijo dostopa do našega telesa s hrano in pijačo iz plastičnih posod in kozarčkov, elementi te snovi iz plastike namreč zavirajo razvoj možganov. Najbolj škodljivo pa pri otrocih vpliva na spomin. BPA vpliva tudi na proces oblikovanja hormonov in njihove ravni v telesu. To pa negativno vpliva na plodnost. Tudi bolezni, kot so zlatenica, driska, kolera, gastroenteritis se danes širijo z neomejeno uporabo plastičnih materialov.

Nevarnost za okolje in živali

Po svetu je na tisoče odlagališč in pod vsakim od njih so tudi strupene kemikalije iz umetnih snovi, kot so plastične vrečke, ki se izlivajo v podtalnico, ta pa se izliva v naša jezera in reke. Ste vedeli, da plastika privlači tudi druge onesnaževalce okolja? Kemikalije v plastiki, ki jim dajejo trdnost ali fleksibilnost so mastni strupi, ki odbijajo vodo in se držijo predmetov, ki temeljijo na nafti, kot so plastični ostanki. Strupene kemikalije, ki prihajajo iz plastičnih mas, se lahko kopičijo na drugih plastičnih materialih. To je, zaradi naraščajočih količin plastičnih odpadkov, ki se kopičijo v svetovnih oceanih, resna težava.

Prostoživeče živali se zapletejo v plastiko, jo jedo ali nabirajo za hrano in z njo hranijo svoje mladiče. Tudi plankton, najmanjša bitja v naših oceanih, jedo mikroplastiko in absorbirajo njene nevarne kemikalije. Drobni, razkosani kosi iz umetne mase se prilepijo na alge, ki so nujno potrebne za vzdrževanje večjega morskega življenja, saj se veliko živali hrani z njimi. Tako plastika roma tudi na naše krožnike. V naših oceanih plastični ostanki prevladajo nad planktonom in sicer v razmerju od 36 proti 1.

slika

Plastika nas stane milijarde

Zaradi plastike v rekah in morjih tudi v gospodarskem smisli trpi vse: turizem, rekreacija, poslovanje, zdravje ljudi, živali, ribe in ptice. Finančna škoda, ki se nenehno povzroča, je izjemno visoka. Po podatkih programa Združenih narodov za okolje plastični odpadki povzročajo finančno škodo v višini 13 milijard ameriških dolarjev in ta številka nenehno raste.

V Sloveniji bodo zato s pričetkom leta 2019 v trgovinah prepovedane brezplačne plastične nosilne vrečke.

Odločitev, ki jo je pred časom sprejela vlada je del spremembe uredbe o ravnanju z embalažo. Evropska direktiva nam namreč nalaga, da letna poraba lahkih plastičnih vrečk do leta 2019 zmanjša pod 90 vrečk na osebo, do konca leta 2025 pa pod 40 lahkih plastičnih vrečk na osebo. Če se vam ukrep zdi precej drastičen, naj vam povemo drugače – s statistiko. Ste vedeli, da v Sloveniji na leto porabimo med 300 in 600 milijoni plastičnih vrečk in od tega kar 89% samo enkrat? To pomeni, da vsak povprečen Slovenec na leto porabi od 150 do 300 plastičnih vrečk. Kaj menite koliko jih recikliramo? Nič več kot samo približno 4%. Na žalost pa ena plastična vrečka odvržena v naravo za svojo razgradnjo potrebuje od 400 do 1000 let.

Bodimo torej za zgled in plastično vrečko zamenjajmo s tistimi iz okolju prijaznih materialov. Tukaj je nekaj smernic, kaj lahko naredimo sami:

1. Izobrazimo se o tem, kako plastične vrečke vplivajo na naš svet in o tem  poučimo svoje prijatelje, družino, sosede in otroke.

2. Če imamo doma plastične vrečke, jih ponovno uporabimo. Plastične vrečke je težko reciklirati, zato jih je pametno ponovno uporabiti za nakupe ali doma, kolikor je to seveda mogoče. Lahko so na primer odlična rešitev za manjše koše za smeti.

3. Na koncu tedna preštejte  vse plastične vrečke, ki ste jih čez teden prinesli v vaš dom. Ko dejansko vidimo število vreč, ki jih domov prinašamo vsak teden, nas lahko to dejstvo spodbudi, da prej ukrepamo.

vrečka

Čas za pozitivne spremembe

Očitno pa je velik in najpomembnejši korak v tem, da namesto plastičnih vreč uporabite lastne iz vrečke za okolje prijaznih materialov. V naši ponudbi lahko izbirate med pestrim izborom nakupovalnih vrečk iz blaga, papirja in jute – materialov torej, ki se v naravi razgradijo.

In nikar ne pozabite, da je nakupovalna vrečka izdelek, ki ga dnevno uporabljamo. To pa pomeni, da je zelo uporabno in hvaležno promocijsko darilo, ki močno dvigne pojavnost vašega podjetja. To dejstvo podčrta še precej velika površina za odtis vašega logotipa in reklamnega sporočila. Skratka, nakupovalna torba ali vrečka je orodje za promocijo, kot jih ni veliko.

Dejstvo, da smo upoštevali tudi ekološki vidik, ki ga ima vrečka za večkratno uporabo kot EKO darilo pa pomeni zmagovito kombinacijo, s katero bomo pri naših kupcih ali poslovnih partnerjih dosegli zelo pozitiven vtis. Ne nazadnje pa govori v prid nakupovalnim vrečkam, kot popolnemu promocijskemu darilu tudi cena, ki je med nižjimi, v primerljivih blagovnih skupinah. Skratka, če razmišljati, kaj podariti kot promocijsko darilo, je naš nasvet -  nakupovalna vrečka.

Ponudbo za dotisk, vezenje ali večjo količino lahko zahtevate zelo enostavno na naši spletni strani Habeco promocijska darila. Če se vam pri tem kontaktirajte in z veseljem vam bomo v najkrajšem možnem času pomagali.