Kardamom je večletna začimbna rastlina, sorodna ingverja. Semena so v strokih. Izvira iz tropskih deževnih gozdov Šrilanke, Indije in Sumatre, danes pa ga veliko gojijo tudi v Gvatemali.
Zaradi njegovih zdravilnih učinkov so kardamom na Kitajskem cenili že pred več kot 2.000 leti.
Kardamom vsebuje veliko eteričnih olj, ki so zelo učinkoviti antioksidanti (med njimi je tudi cineol). Odlično učinkuje proti vnetjem. Pri nas je slabo poznan, značilen je za kuhinjo jugovzhodne Azije ter je obvezna sestava karija.
Je tretja najdražja začimba na svetu, pred njim sta samo žafran in vanilja.
Čaj za boljšo prebavo
Zmešajte čajno žličko kardamoma v skodelici vroče vode in počakajte 10 minut. Vroč čaj popijte ob obrokih. Čaj iz kardamoma pomaga izboljšati prebavo in odpravi vse težave z napenjanjem.