Kardiolog je jasen: "Te 'zdrave' pijače se nikoli ne dotaknem"

5. 12. 2025
Kardiolog je jasen: "Te 'zdrave' pijače se nikoli ne dotaknem" (foto: Profimedia)
Profimedia

To pijačo mnogi uživajo redno, a zdravnik opozarja na zdravstvena tveganja, ki jih prinaša.

Kardiolog dr. Dmitry Yaranov je na TikToku dvignil precej prahu. V videu, v katerem vstopi v operacijsko sobo, najprej nič ne izstopa, pozornost pa hitro prevzame njegova izjava. Poudari, da je zaradi svojega poklica sprejel odločitev, da se nekaterih pijač ne bo več niti dotaknil. Govora je o dietnih pijačah, kar je podkrepil z novo znanstveno raziskavo.

Nova spoznanja o sladkanih pijačah

Raziskava, na katero se Yaranov sklicuje, je bila objavljena oktobra in je pokazala pomembno povezavo med uživanjem sladkanih in nizkokaloričnih pijač z umetnimi sladili ter povečanim tveganjem za razvoj presnovno povezane steatotične bolezni jeter oziroma nealkoholne zamaščenosti jeter.

V desetletni študiji je sodelovalo približno 124 tisoč odraslih. Rezultati so pokazali, da so imeli tisti, ki so redno pili sladkane gazirane pijače ali njihove dietne različice, večjo verjetnost za razvoj nealkoholne zamaščenosti jeter. Več kot ena pločevinka na dan je pomenila višje tveganje pri obeh vrstah pijač.

Po prihodu v hotelsko sobo opazil nekaj nenavadnega in ostal brez besed (FOTO)

Dietne različice so bile dodatno povezane s povečano umrljivostjo zaradi bolezni jeter. Zanimivo je, da je zamenjava katerikoli pijače z vodo tveganje zmanjšala, medtem ko zamenjava sladkanih pijač z dietnimi ni prinesla izboljšanja.

Zakaj “dietno” ne pomeni nujno zdravo

Čeprav potrošniki izraz “dietno” pogosto razumejo kot boljšo izbiro, vse več raziskav opozarja na možne negativne učinke. Dietne pijače vsebujejo umetna sladila, ki se povezujejo s hitrejšim upadom kognitivnih funkcij, slabšim odzivom na zdravljenje raka in celo z večjo pojavnostjo depresije. Kljub temu podatki ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni kažejo, da približno petina prebivalcev ZDA vsak dan uživa dietne pijače.

Strokovnjaki pozivajo k zmernosti

Revija Newsweek je o tej raziskavi govorila z dr. Halom Brindleyem, gastroenterologom in specialistom za bolezni jeter. Izpostavil je, da študija kaže povezavo, vendar bo treba opraviti še veliko raziskav.

Pojasnil je: Čeprav ta študija povezuje nizkokalorične in umetno sladkane pijače z nealkoholno zamaščenostjo jeter, potrebujemo dodatne dokaze, da razumemo mehanizme v ozadju. Morda gre za spodbudo apetita zaradi sladkega okusa ali vpliv na črevesni mikrobiom. Kljub temu ostajata glavna dejavnika napredovanja bolezni debelost in sladkorna bolezen tipa 2.”

Po njegovih besedah trenutni podatki ne opravičujejo popolne prepovedi. “Priporočamo zmeren vnos, še posebej zato, ker nimamo dovolj dokazov, ki bi določali jasne meje tveganja pri sicer zdravih osebah z normalno telesno težo.”

Medtem ko se je dr. Yaranov dietnim pijačam odpovedal, številni uporabniki TikToka njegovega stališča ne delijo. Eden izmed njih je zapisal, da občasno pitje dietne pijače ni škodljivo in da največje tveganje nosijo tisti, ki pijejo šest ali več pločevink na dan. “Vse je v zmernosti,” je dodal.

Drugi uporabnik je poudaril, da dietne gazirane pijače lahko pomagajo preprečiti pridobivanje telesne teže, ki je povezana z mnogimi zdravstvenimi težavami, vključno s srčno-žilnimi boleznimi.

Vir: index.hr

6 vrst živil, ki jetra uničujejo podobno kot alkohol: četrta vas bo povsem presenetila