Kje vse se skrivajo bakterije?

24. 3. 2013
Deli
Kje vse se skrivajo bakterije?

Bakterije so za zdrave odrasle ljudi pravzaprav koristne, saj nam razvijajo imunski sistem. Lahko pa so usodne za starejše, izčrpane ljudi in otroke. Z razkuževanjem zato ni potrebno pretiravati, bodite pa pozorni na tiste kotičke, kjer bakterije delajo največ škode.

Brisače

Poskrbite za čiste brisače! Na brisačah se nabira veliko najrazličnejše umazanije in bolezenskih klic. Topla in vlažna brisača je namreč odlično gojišče bakterij, zato brisačo za obraz in telo menjajte vsak dan. Še posebej to velja za brisače, s katerimi si brišete roke ali obraz (če ste sploh tako daleč, da uporabljate različne brisače za različne dele telesa).

Kadar ste prehlajeni, imate virusno drisko ali ste kakorkoli drugače resneje bolni, se bakterije, virusi in druge klice, ki jih pri brisanju zanesete na brisačo, med njenimi vlažnimi vlakni zadržujejo in čakajo na naslednjega uporabnika.

Tako prenašate viruse prehlada ali driske in druge nadloge na svoje najbližje oziroma samim sebi podaljšujete slabo počutje. Z brisanjem z brisačo, ki jo uporablja več ljudi, pa lahko staknete tudi kožno bolezen.

Milo

Za nego vaše kože ne potrebujete dragih in potratnih mil. Za umivanje obraza uporabite navadno milo in toplo vodo. Preprosto in poceni. Milo in voda bosta z obraza odplaknila vso umazanijo. Poleg tega bo topla voda razširila krvne žilice na obrazu, zaradi česar bo v kožo prišlo več kisika in hranil, hkrati pa bo kri odplaknila strupe s predelov, ki jih prehranjuje.

Vendar bodite pozorni. Če milo uporablja več ljudi, se umazanije ne boste znebili, temveč si jo na kožo nanesli še več. Na milih, ki gre preko rok več ljudi, se kar tare bacilov.

Tako se lahko okužite s črevesnimi bakterijami, drisko, pride pa lahko tudi do nevarnejših okužb kot so hepatitis A.

Poskusite z antibakterijskim milom v katerem je razkužilo, ki bacile uniči.

Britvica

Nikar ne bodite preveč radodarni in ne posojajte lastnih britvic drugim. Tudi britvica je lahko pravo malo zavetje bakterij, s čimer se izpostavljate veliki nevarnosti okužb. To velja tako za ženske kot za moške.

Priporočljivo je torej, da se britvica ne uporablja več tednov, kot ima večina v navadi, temveč, da se menja vsaj enkrat na teden. Po vsaki uporabi pa britvico vsekakor dobro sperite z vročo vodo in jo shranite na suhem.

Pralni stroj

Pranje pri nizkih temperaturah ne uniči bacilov in glivic, ki se pridno nabirajo na umazanem perilu. Če imate belo perilo navado prati pri nizki temperaturi, ni nič narobe, a na vsake toliko ga 'prekuhajte', saj ga s tem razkužite in uničite bakterije, viruse in glivice.

Pri pranju pisanega perila pa je priporočljivo, da spodnjega perila ne perete skupaj z nogavicami. Te so pogosto v stiku z glivičnimi okužbami, ki se lahko prenesejo na perilo, ki gre direktno na kožo.

Še nasvet: stroj redno čistite tako, da praznega vklopite na najvišjo temperaturo, vanj pa dajte merico pralnega praška kateremu ste dodali nekaj žlic belega kisa.

Školjka

Straniščna školjka pravzaprav ni presenečenje. Vendar pa, ali uporabljate pokrov straniščne školjke? Pokrijte jo vsakič, ko opravite potrebo, in šele nato spustite vodo.

Tako boste preprečili, da bi se ob pljusku vode drobne kapljice, polne različnih bolezenskih klic (rotavirusi, virusi hepatitisa, salmonele ipd.), prenesle na stene, kjer visijo brisače, in tla, po katerih hodite bosi.

Hladilnik

Nekatere bakterije se razmnožujejo tudi pri nizkih temperaturah, zato vsako polito kapljico ali umazanijo, ki jo opazite v hladilniku umijte. Prav tako redno pregledujte živila, predvsem svežo zelenjavo in sadje ter delikatesne izdelke, pri pakiranih živilih pa bodite pozorni na rok uporabe.

Če se pojavi plesen, takšna živila zavrzite. Ne obrezujte jih, ker se plesen lahko širi tudi globlje pod površje, nekatere plesni pa so lahko zdravju izjemno nevarne. Poškodujejo lahko jetra, pljuča, živčevje, škodujejo ledvicam ali pa na splošno slabijo odpornost imunskega sistema. Še posebno previdne naj bodo nosečnice.

Hladilnik večkrat v celoti izpraznite in očistite, pri tem pa uporabite razredčen alkoholni kis, ki bo hladilnik blago razkužil in odvzel morebitne neprijetne vonjave.

Deska za rezanje

Na deski za rezanje se razmnožujejo salmonela, e-coli in tudi tako nevarne bakterije, kot je clostridium botulinum, ki povzroča smrtno nevarni botulizem. Mesa in rib zato nikoli ne režite na isti deski kot svežo zelenjavo in sadje. Če že uporabljate isto desko, jo takoj po uporabi umijte.

Prav tako ne uporabljajte iste krpe za brisanje posode in delovne površine, ker s tem le prenašate bakterije.

Sadje in zelenjava

Čeprav imamo na voljo vedno več ekološko pridelanega sadja in zelenjave, je še vedno vsaj tretjina tega polna pesticidov.

To so strupi, ki so namenjeni uničevanju škodljivcev, škodujejo pa tudi našemu zdravju. Raziskave kažejo, da lahko nekateri od teh poškodujejo možgane in živčni sistem. Drugi, hormonski zaviralci, pa celo vplivajo na zmanjšanje plodnosti.

Pesticidi na zelenjavi in sadju se širijo v krvni obtok skozi kožo, zato pri zbiranju sadja in zelenjave v trgovini vedno uporabljajte priložene rokavice.

Delovna miza in računalnik

Če sodite k tisti skupini ljudi, ki večji del svojega dneva preživijo za pisalno mizo, potem naj vam pride v navado redno razkuževanje mize. Še posebej, če za mizo tudi jeste in pijete.

Redno praznite koš za smeti, po vsakem obroku pa mizo dobro obrišite.

Računalniške miške in tipkovnice prav tako sodijo na seznam najbolj okuženih predmetov. To velja predvsem za računalnike v internetnih kafejih in knjižnicah. Neka raziskava je pokazala, da se na njih razmnožuje bakterija stafilokok, eden izmed najpogostejših vzrokov okužbe krvnega obtoka.

Pred uporabo očistite površine z razkužilnimi robčki.

Denar

Umijte roke ali uporabite razkužilo! Vsakokrat, ko se dotaknete denarja. Večina ljudi si namreč redko umije roke, preden se ga dotikajo, zato je denar poln bakterij in celo fekalnih snovi.