Rastlina, ki se jo je pred časom smatralo za plevel, je danes postala ena najbolj cenjenih in za zdravje blagodejnih rastlin.
Kopriva je zeljnata rastlina trajnica in uspeva povsod, kjer je v zemlji dovolj dušika, spada pa med najbolj zdravilne rastline, kar jih poznamo. Ima razvejane plazeče poganjke in pokončno štirioglato steblo ter jer razširjena po vsem svetu. V prehrani so jo uporabljali že stari Egipčani, ki so jo kultivirali v povrtnino (tudi Grki in Rimljani).
Ima vrsto zdravilnih učinkov: čisti kri, zdravi bolezni sečil, spodbuja presnovo, odpravlja bledičnost in slabokrvnost. Krepi odpornost proti nagnjenosti k prehladnim, revmatičnim in protinskim boleznim.

Koprivin čaj
Spijte dve skodelici koprivnega čaja na dan za več energije in proti nerazpoloženju. Z njim krepite odpornost proti nagnjenosti k prehladom in lajšate revmatične bolezni.
Znanstveno je dokazano, da kopriva znižuje količino sladkorja v krvi. Koprivni čaj lahko naredite iz posušenih ali svežih kopriv.
Priprava je preprosta: zavrite liter vode, ga odstavite in vanj potopite šopek mladih kopriv. Pustite pokrito deset minut in odcedimo. Sladkajte z medom. Koprivin čaj je torej obvezen dodatek za dober prehod v vroče poletje!