Kumina pomaga pri napihnjenosti

22. 10. 2013 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Kumina pomaga pri napihnjenosti (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Aromatična enoletna ali dvoletna rastlina, ki zraste do 100 centimetrov visoko. Kumina, katere domovanje je Azija, se uporabljajo kot začimba in kot zdravilna rastlina, kjer pomaga predvsem pri napihnjenosti ter se zato tudi uporablja pri pripravi težko prebavljivih jedil (zelje, svinjina ...).

Hkrati tudi krepi želodec, deluje proti krčem in pospešuje izločanje urina in sluzi iz želodca, črevesja in dihalnih poti. Pri kuhanju se praviloma uporabljajo zmleta semena.

Eterično olje kumine vsebuje karvon. Ta daje kumini značilen, prijeten, sladkast in osvežujoč vonj ter nekoliko oster in rahlo pekoč okus.

Tofu s kumino in drugimi začimbami

Najprej naredimo mešanico začimb – kajenski poper, kumina, piment, kurkuma in ščepec sladkorja. Olupimo tri stroke česna in ga posujemo s soljo. Nato ga z nožem stremo in zelo na drobno sesekljamo. Česen nato vmešamo v pripravljeno začimbno mešanico. Dodamo še limonin sok in vse skupaj zmešamo v zeliščno marinado.

Tofu speremo pod tekočo vodo, osušimo s papirnatimi brisačkami in narežemo na štiri enako velike pravokotnike. Pravokotnike nato položimo v podolgovato posodo in prelijemo s pripravljeno marinado. Kose večkrat obrnemo, da se marinada enakomerno oprime.

Nato posodo s tofujem postavimo v hladilnik za 1 uro. Tako pripravljen tofu spečemo v ponvi, še bolje pa je na žaru.

Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"