Lahko uživanje določene hrane prežene komarje?

Lahko uživanje določene hrane prežene komarje? (foto: Profimedia) Profimedia
1. 7. 2017

Poleti je dan daljši, kar pomeni, da bomo več časa preživeli zunaj. Zabavo na prostem najpogosteje pokvarijo komarji, ki z veseljem zagrizejo v našo kožo. Ne le, da izpuščaj neznansko srbi, lahko prenašajo tudi nevarne bolezni. Preverite, kako se izognete pikom.

Če za nasvete pobrskate v spletu, boste našli veliko živil, ki domnevno preženejo komarje: od česna, do jabolčnega kisa in popra. To naj bi spremenilo vonj vaše kože in vas ščitilo pred piki. Vendar za tem ni nobene znanstvene razlage, ki bi dokazovala, da hrana zares pomaga pri zaščiti.

Na univerzi v New Mexicu so opravili obsežno raziskavo o komarjih in ugotovili, da je edini učinkovit način, ki preprečuje pike, uporaba razpršila proti insektom. Vendar mora vsebovati vsaj eno od dveh sestavin. Odkrili so dve snovi, ki uspešno preženeta komarje, in sicer olje limoninega evkaliptusa in dietiletolamid (krajše DEET). Preizkusili so tudi druga razpršila, ki tega ne vsebujejo in potrdili, da nimajo nobenega učinka. Znanstveniki zato opozarjajo, da moramo dobro premisliti, ko se odločamo o uporabi »naravne« zaščite kot je hrana ali druga zdravila, saj ni nikakršnega znanstvenega dokaza, da odganjajo komarje. Preverite tudi, da je bilo razpršilo registrirano pri organizaciji za varstvo okolja, saj to zagotavlja vsaj dve uri zaščite.

Obstaja tudi nekaj drugih načinov, kako se lahko zaščitite. Najbolj očiten in zanesljiv nasvet je zadrževanje v zaprtih prostorih, ali, če ni prevroče, oblecite majico z dolgimi rokavi in dolge hlače. Tisti, ki se večkrat na teden potite, razmislite o tem, da bi vadbo izvajali notri. Znoj naj bi bil namreč magnet za komarje, saj vsebuje mlečno kislino, ki jih privlači.

Preberite tudi: