Materina dušica ali divji timijan je že stoletja znana zdravilna in začimbna rastlina. Je trajni grm, ki izvira iz Sredozemlja.
Poznali so jo že stari Egipčani. Njeno ime Thymus naj bi pomenilo moč in pogum. Ima čudovite rožnate cvetove in zelo močen vonj.
Najpomembnejši proizvod iz timijana je eterično olje, ki vsebuje 50 odstotkov timola in deluje antiseptično ter antibakterijsko.
- Najbolj se uporablja pri vnetjih dihal, saj topi sluz in pomirja kašelj.
- Razkužuje.
- Uspava in pomirja (pomaga pri anksioznosti in nespečnosti).
- Pospešuje prebavo in odpravlja vetrove.
- Lajša težave z želodcem in črevesjem.
- Pomaga pri obolenjih ledvic in mehurja.
- Pomaga pri težavah z menstruacijo.
- Pomaga pri zdravljenju pljučnice.
- Krepi odpornost.
- Pomaga pri glivicah in težavah s kožo (čisti aknasto kožo).
Seveda pa se uporablja tudi kot začimba v kuhinji, najbolj v francoski.
S timijanom začinimo stročnice, gobje in mastne jedi, pečen krompir, vmešana jajca, sire ter enolončnice. Odlično se kombinira z origanom in rožmarinom. Zelišče se brez težav križa z drugimi vrstami, zato poznamo na stotine zvrsti timijana.
Čajna mešanica proti kašlju in vročini
Žličko posušenega vrtnega timijana, žličko posušene slezove korenine in žličko janeža zdrobimo v možnarju in prelijemo s skodelico vrele vode. Počakamo 10 minut, nato pa vodo precedimo.
Čaj pijemo v majhnih požirkih in po njem ostanemo v postelji. Po želji lahko dodate še ingver, ki vam bo odprl tudi zamašen nos.
Pijemo do 3 skodelice čaja na dan.
Iz nje si lahko pripravimo tudi sproščujočo kopel.
Uporabljali so jo tudi za spiranje ran (tudi pri živalih).
Nabiranje in sušenje
Nabiramo cvetove in liste (brez korenin). Čas nabiranja je od junija do septembra.
Pri sušenju velja, da materine dušice ne smemo prijmati z rokami, obračamo jo lahko z lesenimi ali steklenimi predmeti.
Preberite še:
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?