Nasveti, kako narediti konec smrčanju

Nasveti, kako narediti konec smrčanju (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
17. 1. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Smrčanje ne razburja le tistega, ki spi zraven, temveč je nevarno tudi za zdravje smrčečega. Preberite, kaj lahko ukrenete.

Smrčanje je lahko pravi pekel, če ga moramo prenašati noč za nočjo! Suvanje, cmokanje z ustnicami, zatiskanje nosnic – nič ne pomaga. Smrčači včasih 'žagajo' resnično glasno: smrčanje lahko doseže tudi glasnost 90 decibelov – to se sliši in čuti, kot da bi ležali poleg tovornjaka s prižganim motorjem. Hrup v spalnici pa že dolgo ni zgolj moška težava: občasno smrči že vsaka četrta ženska.

Na srečo pa obstaja kar nekaj rešitev:

Alkohol v zmernih količinah

Večinoma smrčimo takrat, ko postanejo mišice v žrelu preveč ohlapne. To lahko povzročajo alkohol, zdravila in pa tudi prekomerna telesna teža, ki zožuje dihalne poti. Poleg tega preveč oblog na bokih poskrbi za to, da dihamo nemirneje. Večina smrčačev ima tudi ukrivljen nosni pretin, ki otežuje zajemanje zraka skozi nos. Tu večinoma pomaga le operativni poseg.

Spanje na boku

Veliko ljudi smrči le, če spijo na hrbtu. Zato je dobro poskrbeti, da spijo na boku.

Zanesljiv trik: na hrbtno stran pižame prišijte teniško žogico. Še bolj udobne so posebne blazine, ki poskrbijo, da spimo na boku. Učinkovite so tudi posebne opornice – videti so kot zobni aparat, spodnji del čeljusti pa med spanjem potisnejo nekoliko naprej. Tako preprečijo, da bi jezik zdrsnil nazaj in zožil dihalne poti.

Pri blažjih težavah s smrčanjem pomagajo tudi posebna pršila za žrelo. Ta navlažijo sluznico in ji dajo potrebno napetost.

Nove mini operacije proti smrčanju

Poleg klasičnih operacij s skalpelom ali laserjem iz Evrope prihajajo tudi že nove, obetavne oblike terapij. Na primer silikonski implantati za rob jezika, zdravljenje z radiofrekvenco in pa električnimi impulzi napravice, ki jo namestijo na ključnico.