Tudi "dietna" pijača ni tako nedolžna, kot si morda mislite: nova študija jo povezuje z boleznijo jeter

21. 10. 2025
Fotografija je simbolična. (foto: Profimedia)
Fotografija je simbolična.
Profimedia

"Dietna" različica vaših naljubših pijač morda zveni kot zdrava alternativa običajnim sladkanim pijačam, a stroka opozarja, da tudi ta lahko povzroča resne zdravstvene težave.

Ne predstavljate si življenja brez sladkih gaziranih pijač, a se zavedate njihovih vplivov za zdravje, zato se odločite, da boste poiskali bolj zdravo alternativo. Med iskanjem naletite na razne "dietne" različice, ki nimajo sladkorja in imajo običajno veliko nižjo kalorijsko vrednost. Sliši se super, kajne? A strokovnjaki opozarjajo, da tudi te pijače lahko ogrožajo vaše zdravje.

Tako sladkane kot nizkokalorične pijače povečujejo tveganje za bolezen jeter, ugotavlja nova študija. Zamenjava z vodo pa to tveganje občutno zmanjša.

Študija ugotavlja: tudi "dietne" pijače lahko povzročajo zamaščenost jeter

Obsežna študija je pokazala, da tako sladkane pijače kot pijače z malo ali nič sladkorja  povečujejo tveganje za razvoj presnovno pogojene zamaščenosti jeter (znana tudi kot nealkoholna zamaščenost jeter).

Na letnem kongresu UEG Week 2025 so raziskovalci predstavili podatke, zbrane pri 123.788 udeležencih britanske biobanke, ki predhodno niso imeli bolezni jeter. Sodelujoči so večkrat izpolnili prehranske vprašalnike, s pomočjo katerih so strokovnjaki analizirali vpliv različnih vrst pijač na pojav zamapčenosti jeter, kopičenje maščobe v jetrih in smrti, povezane z delovanjem jeter.

Štirje vsakdanji predmeti, ki lahko oslabijo vašo internetno povezavo

Rezultati so pokazali, da so imeli posamezniki, ki so dnevno zaužili več kot 250 gramov katerekoli od teh pijač, bistveno višje tveganje za razvoj  presnovno pogojene zamaščenosti jeter – za kar 60 % ob uživanju "dietnih" pijač in 50 % ob uživanju običajnih sladkih pijač.

V povprečnem obdobju spremljanja, dolgem 10,3 leta, je bilo pri 1.178 osebah diagnosticirana presnovno pogojena zamaščenost jeter, 108 pa jih je zaradi bolezni jeter umrlo. Čeprav sladkane pijače niso bile neposredno povezane z umrljivostjo zaradi bolezni jeter, pa je bila povezava pri dietnih pijačah izrazitejša. Obe vrsti pijač sta bili povezani tudi z višjimi vrednostmi maščob v jetrih.

Presnovno pogojena zamaščenost jeter: nova tiha epidemija

Presnovno pogojena zamaščenost jeter (MASLD), prej znana kot nealkoholna zamaščenost jeter (NAFLD), nastane zaradi kopičenja odvečne maščobe v jetrih. Sčasoma lahko to privede do vnetja, kronične utrujenosti, bolečin v trebuhu in izgube apetita. Gre za hitro rastočo javnozdravstveno težavo in danes najpogostejšo obliko kronične jetrne bolezni. Strokovnjaki ocenjujejo, da prizadene več kot 30 % svetovnega prebivalstva, obenem pa postaja eden vodilnih vzrokov za smrt zaradi bolezni jeter.

Avtor študije, Lihe Liu, je ob tem poudaril: »Sladkane pijače so že dolgo pod drobnogledom, medtem ko njihove ‘dietne’ različice pogosto veljajo za bolj zdravo izbiro. Oboje pa je zelo razširjeno, njihov vpliv na zdravje jeter pa ni bil dovolj raziskan.«

»Naša raziskava je pokazala, da so bile 'dietne' pijače povezane z višjim tveganjem za MASLD, in to že pri manjših količinah – na primer eni pločevinki na dan. Ti izsledki postavljajo pod vprašaj splošno prepričanje, da so take pijače neškodljive, in opozarjajo na potrebo po ponovnem premisleku o njihovi vlogi v prehrani, še posebej ob dejstvu, da MASLD postaja globalni zdravstveni problem.«

Liu je dodal tudi nekaj pojasnil glede možnih bioloških mehanizmov: »Višja vsebnost sladkorja v običajnih sladkanih pijačah povzroča hitre poraste glukoze in inzulina v krvi, spodbuja pridobivanje telesne teže in povečuje raven sečne kisline – vse to pa prispeva k kopičenju maščobe v jetrih. Dietne pijače lahko vplivajo na jetra prek sprememb črevesne mikrobiote, motenj občutka sitosti, povečanega hrepenenja po sladkem in celo prek spodbujanja izločanja inzulina.«

Avtorji študije poudarjajo, da je omejevanje vnosa tako sladkanih kot umetno slajenih pijač ključno za preprečevanje jetrnih bolezni in ohranjanje celostnega presnovnega zdravja. Zamenjava teh pijač z vodo je tveganje za MASLD zmanjšala kar za 12,8 % pri sladkanih in 15,2 % pri dietnih pijačah. Zamenjava ene nezdrave pijače z drugo pa ni pokazala nobene koristi.

Liu zaključuje: »Najvarnejša odločitev je omejiti tako sladkane kot umetno sladkane pijače. Voda ostaja najboljša izbira – razbremeni presnovo, preprečuje nalaganje maščob v jetrih in učinkovito hidrira telo.«

To seveda ne pomeni, da bi te pijače morali popolnoma izključiti iz svojega življenja, je pa dobro, da smo pri količini zmerni oziroma da jih ne uživamo vsak dan.

Vir: scitechdaily.com

Ajvar je bolj zdrav, kot si morda mislite: dietetičarka razkriva, zakaj upravičeno velja za kralja ozimnice