Ptički že čivkajo, da je večina naše odpornosti, dobrega počutja in zdravja odvisna od stanja našega črevesja. Zato se večkrat vprašajte, kaj dobro dene vašemu črevesju, in mu to privoščite na dnevnem meniju.
Poleg rednega gibanja, kot je tek, ples ali posebne vaje za trebuh, ki poskrbi za aktivnost črevesja, je seveda najpomembneje, da za zdravo črevesje in dobro prebavo jeste pravo hrano.
Če bi črevesje lahko povedalo, katera je njegova najljubša hrana, bi se med prvimi desetimi zagotovo znašli kefir, probiotični jogurt in kislo zelje. Ta hrana ga namreč oskrbi z mlečnokislinskimi bakterijami, ki skrbijo za ravnovesje črevesne flore. Črevesje pa ima zelo rado tudi balastne snovi oziroma vlaknine, ki se jih za urejeno prebavo priporoča 30 gramov dnevno. Zaužijete jih lahko s polnozrnatimi živili, zelenjavo in sadjem.
Ker je vsakemu od nas seveda pomemben tudi okus jedi, ki je dobra za naše črevesje, z vami tokrat delimo dva odlična recepta, ki bosta poskrbela za oboje. S tema svežima receptoma se lahko poslovite od prekuhanega zelja in grenkega brstičnega ohrovta ter pozdravite slastni jedi, ki obenem poskrbita za urejeno prebavo in zdravo črevesje.
To sta 2 recepta, ki delujeta kot pravi balzam za črevesje:
Zimska solata z lososom in lečo
1 ohrovt (600 g)
1 por (160 g)
300 g oranžne paprike babure
1 žlica sončničnega olja
400 g lososovega fileta
50 ml omake teriyaki
300 g konzervirane leče
200 g konzervirane čičerike
1 ščepec soli
1 šopek mlade čebule
Ohrovt razpolovimo in narežemo na drobne trakove. Por operemo in narežemo na polovične kolobarje. Papriko razpolovimo, odstranimo semena in narežemo na koščke. Zelenjavo pokapamo s sončničnim oljem in začinimo s sveže mletim poprom.
Zelenjavo položimo v Philips Airfryer. Na zelenjavo položimo filete lososa in jih prelijemo z omako teriyaki. Lososa z zelenjavo v Airfryerju pečemo 14 minut na 180 °C.
Lečo in čičeriko odcedimo in dobro splaknemo. Lečo kuhamo v vodi v ponvi 5 minut skupaj s čičeriko, dokler se ne zmehča, nato odcedimo. Lečo in čičeriko zmešamo z zelenjavo. Mlado čebulo narežemo na kolobarje in porazdelimo po lososu. Lososa postrežemo z lečo in zelenjavno solato.
Pečen brstični ohrovt in kostanj z žajbljem
500 g brstičnega ohrovta
200 g kuhanega kostanja
0,5 žlice olivnega olja
1 žlička olivnega olja
10 g svežega žajblja
1 ščepec sveže meletega črnega popra
1 žlica limoninega soka
0,25 žličke grobe morske soli
2 žlici olivnega olja
Glavicam brstičnega ohrovta odrežemo vrhove in vanje križno zarežemo. Operemo jih in osušimo v krpi ter v skledi zmešamo z nekaj olivnega olja. Nato jih v Airfryerju pražimo 7 minut na 160 °C.
Kostanj in žajbelj zmešamo z oljem. Dodamo ju k ohrovtu v Airfryer in pečemo še 8 minut pri 160 °C.
Limonin sok zmešamo z olivnim oljem in poprom, da pripravimo preliv.
Ko Airfryer opravi svoje delo, popražene žajbljeve liste drobno sesekljamo.
Brstični ohrovt in kostanj postrežemo s prelivom in sesekljanimi listi žajblja ter potresemo še z grobo morsko soljo.
Že poznate cvrtnik Philips Airfryer? Zagotavlja vam maksimalno okusa z minimalno maščobe (celo do 90 % manj v primerjavi z običajnimi cvrtniki). Uporabite ga lahko za pripravo vseh svojih najljubših jedi, kot so meso, ribe, zelenjava in celo sladice. Ne glede na to, ali hrano pripravljate zase ali za družino, jedi bodo vedno hitro pripravljene in polnega okusa.