Običajno si to vprašanje zastavimo glede sladkorja, a enako škodljivo je lahko, če vsak dan pojeste preveč soli. Kako boste to vedeli? Poglejte svojo kožo - lahko vam pove marsikaj.
Sol hrani doda priokus, zato jo vsak dan uporabimo pri kuhanju kosila, včasih hrano dodatno solimo. Pomislite še, koliko krekerjev pojeste in drugih živil, ki vsebujejo sol. Tako kot pri sladkorju, včasih niti ne veste, da se v določenih živilih skriva tudi sol, zato svetujemo, da preberete sestavine.
Verjetno do sedaj niste posvečali veliko pozornosti temu, koliko soli pojeste, pa bi bilo dobro, da vas to začne bolj zanimati. Sol ima v telesu pomembno vlogo, saj pomaga pri več procesih: sprosti in napne mišice, skrbi za ravnovesje mineralov in vode, ima vpliv na živčne impulze ...
Sol lahko uporabimo kot konzervans in je sestavljena iz klorida ter natrija. Natrij vsebujejo tudi druga živila, kot so sadje, zelenjava, meso, oreščki, žitarice ...
Čeprav ima v telesu pomembne naloge, je ključno, da s soljo ne pretiravamo.
Kako boste vedeli, ali ste jo zaužili preveč?
Zgodilo se bo kar nekaj sprememb. Notranji organi za svoje delovanje absorbirajo vodo in prekomerna količina soli v telesu negativno vpliva na ta proces. Če bo vode premalo, jo bo telo začelo črpati iz celic in kože. To opazite kot nenadno dehidracijo, čeprav ni nujno, da ste pojedli vrečko čipsa ali kaj podobnega.
Pri dehidrirani koži boste na sebi opazili kar nekaj sprememb:
- suha koža, lahko tudi luskasta
- pojav (novih ali prvih) gub
- bleda koža
- srbečica
Potem se pojavi tudi kup drugih zdravstvenih težav: napihnjenost, visok krvni tlak, stalna dehidracija in žeja, otekle noge, nespečnost, težave z zbranostjo, pomanjkanje energije ... Vse to vas opozarja, da morate hitro začeti zmanjševati količino zaužite snovi.
Kako lahko vplivate na količino soli?
Imamo nekaj nasvetov:
- Jedi na krožniku ne solite dodatno, saj ste jo že med kuhanjem. Lahko pa posežete po zeliščih, začimbah, česnu oreščkih ... Imejte v mislih, da je dodatno soljenje hrane samo navada, ki jo lahko odpravite.
- Čez dan s seboj vzemite sveže sadje in zelenjavo. Vsebujeta kalij, ki na določen način izravna neugoden učinek soli na krvni tlak.
- Doma kuhajte iz svežih sestavin in nadzirajte količino porabljene soli. Za začetek lahko zmanjšate za kakšen ščepec, da se privadite okus in potem nadaljujete z zmanjševanjem.
- Večkrat berite sestavine na embalažah v naprej pripravljenih jedi in živil ter izberite živila z nizko vsebnostjo soli.
- Sladice raje pripravite sami, ker lahko (kot že omenjeno) nadzorujete, koliko soli porabite.
Viri: n1info.rs, index.hr
Prisluhnite aktivni podkastu!
Alenka Košir iskreno spregovorila o izzivih, s katerimi se sooča:
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del