Sadje velja za zdravo živilo, a ima lahko tudi slabo stran.
Sadje je zdravo živilo, polno vitaminov in mineralov, balastnih snovi in z večinoma nizkim deležem maščob. Priporočajo ga vsi: zdravniki, dietetiki, nutricionisti... Še stari pregovor pravi - eno jabolko na dan drži zdravnika stran. Vendar ima sadje lahko tudi slabo stran.
Temna stran uživanja sadja je ogljikov hidrat v sadju – fruktoza oziroma sadni sladkor.
Pri presnovi se glukoza v jetrih in mišicah spreminja v glikogen in se kopiči v glikogenskih rezervah. Pri fruktozi je zgodba drugačna - ta se ne spremeni v glikogen, temveč se pretvori v maščobne kisline.
Torej, če pojemo preveč sadja in ga ne porabimo za energijo, se redimo.
Pojavijo se lahko še druge zdravstvene težave, kot so:
- zobna gniloba,
- hiranje mišičnega tkiva,
- kronična utrujenost,
- težave s kožo,
- redčenje las,
- razdražljivost...
Zmernost za zdravje
Sadje v zmernih količinah kljub vsemu ogromno prispeva k boljšemu počutju in zdravju, zato naj vas ne bo strah, če si ga boste privoščili vsak dan.
Na seznam ne pozabite uvrstiti:
Nasvet
Odsvetujemo sadje za večerjo, saj za spanje ne potrebujete energije. Sadje uživajte v enem obroku v dnevu, v drugih ga zamenjajte z zelenjavo.
Novo na Metroplay: Ne boste verjeli, za kako pozitivno razliko poskrbi raztezanje v službi | LUŠTno je biti fit