Po katerih znakih prepoznate nevarno okužbo ledvic?

Po katerih znakih prepoznate nevarno okužbo ledvic? (foto: Profimedia) Profimedia
9. 6. 2023

Okužba ledvic oziroma pielonefritis povzroča hude bolečine v ledvenem predelu in hrbtu. V primeru, da je ne zdravimo, se lahko razvije v kronično okvaro ledvic. Preverite, po katerih znakih jo prepoznate.

V splošnem med pogostejše okužbe sečil sodijo okužba sečnice ali mehurja, a včasih se okužba razširi do ledvic.

Okužbo sečnice ali mehurja prepoznate po pogostem uriniranju in pekočem občutku med opravljanjem male potrebe. V kolikor pa se okužba razširi in nastopi okužba ledvic, boste najbrž opazili še nekatere druge znake. Preverite, katere.

Bolečina v hrbtu

V primeru okužbe ledvic je značilna bolečina v spodnjih, stranskih delih hrbta. Območje je lahko boleče ali pa samo občutljivo na dotik. Bolečina je večinoma topa, v določenih primerih pa lahko potuje tudi do dimelj. 

Povišana temperatura

Večina ljudi z okužbo ledvic ima povišano telesno temperaturo. Morda ob tem občutite tudi utrujenost, slabost in splošno slabo počutje - podobno, kakor da ste zboleli za gripo ali težjim prehladom.

Spremembe v urinu

Ob okužbi ledvic lahko opazite tudi spremembe pri opravljanju male potrebe:

  • Pekoč ali boleč občutek pri uriniranju;
  • Pogosto uriniranje;
  • Občutek, da morate na malo potrebo tudi takrat, ko v resnici ni te potrebe;
  • Temen ali moten urin;
  • Neprijeten vonj urina.

Vsi omenjeni simptomi se lahko pojavijo tudi v primeru okužbe mehurja ali sečnice, vseeno pa je dobro, da ste nanje pozorni - sploh v primeru, ko se pojavljajo v kombinaciji z drugimi omenjenimi simptomi.

Če okužbe ledvic ne zdravimo, se lahko ta razširi izven urinarnega trakta v kri. Lahko celo pride do sepse, življenjsko nevarnega zapleta, prav tako pa lahko pride tudi do dolgotrajne okvare ledvic. Zaradi tega je ključno, da okužbo prepoznate in se posvetujete z zdravnikom, ki vam bo predpisal ustrezno zdravljenje.

Vir: health.com

Morda bi vas zanimalo tudi:

Kineziologinji o pravilnem gibanju

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Evo in Pio, kineziologinji, ki delujeta pod Instagram profilom @kineasyology. Dekleti sta nam v pogovoru zaupali, katere mišice imamo najpogosteje šibke in kako jih lahko okrepimo, kako prepoznamo, če pretiravamo z vadbo, katere znane "fitnes citate" moramo preslišati, na katere rdeče zastavice moramo biti pozorni pri izbiri ustrezne vadbe zase ter še veliko več.

Pogovoru prisluhnite tukaj: