Pomlad brez kihanja

Pomlad brez kihanja (foto: Bruno Ripoche) Bruno Ripoche
18. 3. 2009

Cvetni prah pesti milijone alergikov. Zbrali smo nekaj preventivnih ukrepov, ki vam bodo pomagali preprečiti smrkanje in solzeče oči.

Pretiravanje z osebno higieno, rastline z agresivnimi alergeni ali stres lahko povzročijo, da naš imunski sistem sicer nenevarni cvetni prah nenadoma zazna kot sovražnika. Obrambni mehanizem se preveč burno odzove in dodatno izloči hormon histamin, posledica pa je seneni nahod, ki ni le nadležen, ampak tudi nevaren.

V štirih izmed desetih primerov se vnetje iz zgornjih dihalnih poti namreč preseli v pljuča in pojavi se alergijska astma. Bolniki s senenim nahodom bi zato morali vedno obiskati alergologa, ki bi jim na primer priporočil ustrezni antihistaminik.

  • Tako imenovani aeroalergeni, kot je cvetni prah, ne prizadenejo le dihalnih poti in sluznice, ampak tudi kožo. Poruši se ravnovesje njenih zaščitnih funkcij, postane suha, razdražljiva, nagnjena k vnetjem, zato se pogosto pojavijo tudi srbečica, rdečina in skelenje. Regene­racijo in zaščito fiziološkega ravnovesja občutljive kože spodbujajo kisla vrednost pH-ja in učinkovine, kot sta vitamin E in dekspantenol, nega z vlažilnimi faktorji in lipidi pa normalizacijo kože še pospešuje.

Prva pomoč pri akutnih obolenjih

Težave s kožo

Razdraženo kožo pomirijo hladni obkladki, srbečico ublaži še dodatek kisa (jedilna žlica na liter vode). Priporočljivo je uživanje velike preslice, kajti silicijeva kislina v njej spodbudi celično obnovo in vlaži kožo. Pomaga tudi, če pest zelja deset minut kuhate v približno dveh litrih vode in odcedite. Prevretek postavite v hladilnik, dokler ne doseže od deset do 15 stopinj Celzija, z njim prepojite povoj iz gaze in povijte prizadeto mesto.

Težave z očmi

Če vas pečejo oči, pomaga protivnetni obkladek iz smetlike. Dve čajni žlici prelijete s 300 mililitri vode, pustite zavreti in počakate pet minut. Robček ali gazo navlažite z ohlajenim čajem ter za deset do 15 minut položite na zaprte oči. Proti nabreklim vekam pomaga hladilna maska za oči, polnjena z gelom. Pustite jo delovati 20 minut.

Smrkanje in kihanje

Nos očistite s slano vodo (čajna žlička soli na 250 mililitrov mlačne vode), da izperete cvetni prah. Pri zasluzenih bronhijih je zelo učinkovita inhalacija: zavrite tri litre vode in dodajte od tri do šest kapljic koprovega ali koromačevega olja. Hlape izmenično vdihavajte z nosom in usti od osem do deset minut. Pri večjih težavah vdihavajte večkrat na dan. Težko dihanje pri alergijski astmi lahko olajša repuh, saj razširja bronhije in zavira vnetno reakcijo.

Imunsko ravnovesje

Težave z zbranostjo in utrujenost

Ginseng poživlja in krepi organizem, še posebno pa je koristen, ko je telo izčrpano zaradi senenega nahoda. Košček nasekljane korenine (približno tri grame) dodajte prevreti vodi v termovki in po malem pijte ves dan. Za boljšo zbranost nakapljajte od ene do treh kapljic eteričnega olja bazilike ali smrekovih iglic v dišavno svetilko.

Glavobol

Glavobol lahko hitro ublažite, če obraz splaknete z mrzlo vodo, saj mraz spodbudi presnovo, pomiri srce in sprosti napetost v glavi. Desno sence torej poškropite z mrzlim curkom, nato pa z njim potujte čez čelo do levega senca in nazaj. Potem po desni polovici obraza curek vodite trikrat gor in dol ter enako ponovite na levi strani.

Za konec naj curek še trikrat zaokroži po obrazu. Alternativna metoda (na primer v pisarni): mrzlo vlažno krpo za približno pet minut položite na zatilje, kar po potrebi ponovite večkrat na dan. Proti glavobolu pomaga tudi, če dve kapljici eteričnega olja poprove mete ali malo tigrovega balzama vtrete v senca, čelo in zatilje.

Prehrana

Seneni nahod se ne more razviti, če je obrambni mehanizem uravnovešen. Elementa v sledovih cink in selen krepita imunski sistem: najbolj priporočljivo je, da štiri tedne pred sezono cvetnega prahu in do njenega konca uživate deset miligramov cinka in 50 mikrogramov selena na dan.

Magnezij pripomore, da se v krvni obtok izloči manj histamina: v prehrano vključite čim več živil, ki ga vsebujejo, kot so sončnična semena, neolupljeni riž, pšenični kalčki, ovseni kosmiči in čokolada, ter pijte mineralno vodo, ki vsebuje najmanj 80 miligramov magnezija.

Rastlinsko barvilo kercetin prav tako preprečuje sproščanje histamina: vsebujejo ga (neolupljena! ) jabolka, zeleni fižol, ohrovt, jasminov čaj in rooibus. Tudi vitamin C lajša težave, saj nase veže odvečne histamine in jih predeluje v nenevarne kisline: popijte dva centilitra soka iz rakitovca na dan in ob tem uživajte hrano, ki vsebuje veliko vitamina C (na primer črni ribez, paprika, brokoli).

Med sezono senenega nahoda se izogibajte hrani in pijači, ki vsebujeta histamine, kot so kislo zelje, sir, salama, tunina in vino.

Fitoterapija

Zelo priporočljivo je uživanje soka iz aloe vere, saj vsebuje veliko rudnin in encimov. Obrambni mehanizem telesa lahko okrepite tudi s kapljicami ameriškega slamnika ali kapsulami sibirskega ginsenga.

Preventivna taktika

Nemogoče se je popolnoma izogniti majhnim letečim sprožilcem alergij, a z nekaj ukrepi lahko vendarle razbremenite svoj imunski sistem. Koncentracija cvetnega prahu je na deželi najnižja zvečer, v mestu pa zjutraj.

Zrak je čistejši tudi neposredno po deževju.

Temu primerno prilagodite zračenje in aktivnosti na prostem. Če je le mogoče, med hojo in tekom dihajte samo skozi nos. Tako bo zrak segret in navlažen ter bo v pljuča prišlo manj cvetnega prahu. Pred spanjem si umijte lase in obleke ne puščajte v spalnici. Ne uporabljajte ventilatorja, ki cvetni prah dodatno vrtinči po zraku.

Mentalne tehnike

Pri približno 30 odstotkih alergikov je stres soodgovoren za težave. Če opazite, da se seneni nahod poslabša ob psihičnem pritisku, si lahko pomagate z avtogenim treningom, ki pomiri vegetativni živčni sistem, ki med drugim nadzoruje izločanje histamina. Neka­teri dobijo nahod že, če samo preberejo, kdaj se sezona cvetnega prahu začne . . Pri tem lahko pomagajo sprostitvene tehnike, tehnike vizualizacije in samohipnoze, ki se jih naučite na temu namenjenih terapijah in delavnicah.

Terapija z vodo

Za izboljšanje obrambnega mehanizma sta idealna knajpanje oziroma prhanje izmenično z vročo in hladno vodo ter mrzla kopel za roke, v katero roke potopite do sredine nadlakti (temperatura vode naj bo od 12 do 18 stopinj Celzija, namakajte jih od 30 do 40 sekund).

Tudi savna ima seveda zdravilni učinek na imunski sistem: enkrat na teden se spotite pri 95 stopinjah Celzija in nato oprhajte s hladno vodo.

vir: Elle