Previdnost pri nakupu kontaktnih leč

21. 10. 2008

Očesni zdravniki so zaskrbljeni, saj imajo vedno pogosteje opravka s pacienti z resnimi poškodbami oči, katerih vzrok so leče, kupljene v drogerijah in lekarnah, seveda brez ustrezne strokovne obravnave.

Na kaj vse morate paziti, preden kupite kontaktne leče?

Napačna dioptrija: Dioptrije očal ne morete prenesti na kontaktne leče, saj se s slednjimi slabovidnost korigira bliže samemu očesu. Dejansko boste torej videli slabše.

Pomanjkanje kisika: Mehke kontaktne leče z manjšo prepustnostjo kisika lahko zmanjšajo preobčutljivost

očesa, tako da se drobcene poškodbe ali vnetja odkrijejo veliko pozneje kot sicer. Posledica so poškodbe roženice pa tudi razjede. Pri modernih materialih, ki jih priporočajo očesni zdravniki ali optiki, so te težave skoraj neznatne.

Slabo prileganje: Kontaktne leče, ki se ne prilegajo roženici, se pogosto dobesedno prisesajo na oko. Posledica: roženica izstopi in je dovzetna za napad mikroorganizmov. Poleg tega lahko pri odstranjevanju

leč pride do poškodb, nemalokrat pa se zgodi, da v očesu ostane kakšen droben delec leče. Zatorej naj vam kontaktne leče vedno predpiše strokovnjak (očesni zdravnik, optik), ki naj tudi preveri, ali se leča lepo prilega očesu.

Pomanjkljive informacije: Dobro preberite, katerim lečam je namenjeno sredstvo, ki ga uporabljate bodisi za čiščenje ali shranjevanje leč.