Rak na črevesu - kdo je najbolj ogrožen?

Rak na črevesu - kdo je najbolj ogrožen? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
23. 8. 2013

Rak na debelem črevesu in danki je prikriti morilec. Predrakave spremembe in zgodnje oblike raka so lahko prikrite tudi do deset let, saj se večina rakov na debelem črevesu in danki razvija počasi, iz nenevarnih izrastlin na sluznici - črevesnih polipov.

Rak na debelem črevesu in danki je drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi raka v Sloveniji. Za njim zboli približno 1200 ljudi vsako leto.

Vzrok je predvsem dejstvo, da se bolezen v večini primerov odkrije prepozno. Bolnik leta in leta ne zazna nikakršnih znakov in se celo počuti povsem zdravega.

Kdo je najbolj ogrožen?

Ogroženi so tako moški, kot ženske, vendar se tveganje, da zbolimo za rakom na debelem črevesu in danki povečuje s starostjo. Največ obolelih je starejših od 50 let.

Še posebej ogroženi so posamezniki, ki so v družini že imeli bolnika, ki je zbolel za rakom na debelem črevesu ali danki. Predvsem, ko gre za najbližjega sorodnika - oče, mati, hči, sin, brat, sestra.

Ogroženi so tudi bolniki s kronično vnetno črevesno boleznijo in posamezniki, pri katerih so bili odkriti polipi na črevesu, iz katerih se rak tudi razvije. Polipi so sluznične tvorbe, ki se sčasoma razvijejo v rakasto tvorbo, zato jih je treba čim prej odstraniti.

Zdravljenje

Bolezen je ozdravljiva, če je odkrita dovolj zgodaj, zato so priporočljivi preventivni pregledi. Opraviti je potrebno kolonoskopijo, preiskavo, ki omogoča pogled v notranjost črevesa. Če se pri preiskavi odkrije prikrito krvavitev, lahko zdravnik specialist še pravočasno ukrepa.

Predrakavo spremembo na debelem črevesu ali danki je mogoče odstraniti in tako preprečiti nastanek raka. Tudi, če se bolezen odkrije na stopnji zgodnjega raka, je še ozdravljiva.

Zato je zgodnje odkrivanje bolezni ključ do ozdravitve.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri