V&O: Ali preveč beljakovin škodi ledvicam?

4. 1. 2010
Deli
V&O: Ali preveč beljakovin škodi ledvicam?

Ali je uživanje velikih količin beljakovin res škodljivo za ledvice?

Leta 1983 so znanstveniki ugotovili, da uživanje večjih količin beljakovin poveča hitrost glomerularne filtracije (GFR). Stopnja glomerularne filtracije nam v bistvu pove, kolikšno količino krvi naše ledvice prefiltrirajo v eni minuti. Na osnovi te ugotovitve je mnogo raziskovalcev sklepalo, da je višja GFR za naše ledvice stresni dejavnik, ki bi se mu morali izogniti.

Kaj je znanost zares dokazala

Pred več kot dvema desetletjema so nizozemski strokovnjaki odkrili, da močan beljakovinski obrok zares poveča hitrost GFR, vendar nima negativnega učinka na splošno delovanje ledvic. Pravzaprav na to temo ne boste našli nobene objavljene in znanstveno podprte raziskave, ki bi dokazala, da vnos večjih količin beljakovin ? zlasti nad 2, 5 grama na kilogram telesne teže na dan ? poškoduje zdrave ledvice.

Sklep

Če imate zdrave ledvice, lahko pri vnosu beljakovin upoštevate nasled­nje okvirno pravilo: na dan pojejte pri­­­bližno toliko gramov beljakovin, kot znaša vaša želena telesna teža v kilogramih.

Primer: malce okrogel 100 kilogramov težak moški, ki želi shujšati na 90 kg, naj poje 90 gramov beljakovin na dan, enako količino pa naj poje tudi 75-kilogramski suhec, ki želi pridobiti mišično maso in povečati telesno težo na 90 kilogramov.