Ali trditev, da sol povzroča visok krvni tlak, zato se je morate izogibati, res drži?
Leta 1940 je dr. Walter Kempner, raziskovalec z univerze Duke, zaslovel z objavo ostre restrikcijske diete, pri kateri je bolnikom s povišanim krvnim tlakom omejil količino zaužite soli. Tudi številne kasnejše študije so pokazale povezavo med uživanjem soli in krvnim tlakom.
Kaj je znanost zares dokazala
Veliko število mlajših raziskav potrjuje, da pri ljudeh z normalnim krvnim tlakom ni razloga za močno omejevanje vnosa soli, natančneje natrija. Če pa že imate težave s povišanim krvnim tlakom, vam lahko dieta z zmanjšanim vnosom soli pomaga, če ste občutljivi za sol, kar bodo ugotovili vaši zdravniki.
Znano je, da nekaterim osebam s povišanim krvnim tlakom, pri katerih dieta z omejevanjem soli ne prinese želenih rezultatov, pomaga, če uživajo več kalija. Zakaj? Ker je za pravilno delovanje našega telesa zelo pomembno ravnotežje med tema dvema mineraloma.
Nizozemski znanstveniki so celo ugotovili, da ima lahko prenizka vsebnost kalija podobne posledice za telo, kot jih ima uživanje večjih količin soli. Če verjamemo raziskavam, povprečen moški na dan zaužije približno 3. 100 mg natrija, kar je 1. 600 mg manj kot znaša priporočena dnevna doza in pomeni, da ni razloga za skrb.
Sklep
Potrudite se, da boste vsak dan zaužili čim več kalija. Našli ga boste predvsem v različnih vrstah sadja, zelenjave in stročnicah. Najboljši viri tega pomembnega minerala, ki vsebujejo več kot 400 mg kalija na porcijo, pa so špinača, brokoli, banane, sladki krompir in večina različnih sort fižola.
vir: Men's Health
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?