Razkrivamo, kakšna je pravilna fizioterapija za bolečine v križu (in kako jih odpravite za vedno)

Razkrivamo, kakšna je pravilna fizioterapija za bolečine v križu (in kako jih odpravite za vedno) (foto: PROMO) PROMO
12. 9. 2022 Promocijsko sporočilo

Kako bolečine v križu odpravite za vedno? Se zavedate, da ni vsaka fizioterapija učinkovita?

Z občasnimi bolečinami v križu se srečuje 80 % slovencev, približno 1/3 Slovencev pa se sooča s hujšo kronično lumboishialgijo oz. išiasom. Najpogostejša pot do diagnoze in pomoči v Sloveniji je obisk osebnega zdravnika, pacient pa bo tako pridobil delovni nalog oz. napotnico za fizioterapijo. Verjetno niste vedeli, da vsaka fizioterapija ni učinkovita ter da je izbira fizioterapije na delovni nalog pogosto glavni krivec, da bolečina v križu vztraja. Razkrivamo, kakšna je pravilna fizioterapija za bolečine v križu in kdaj je bolje, da se odločite za zasebno fizioterapijo.

Strokovnjaki klinike Medicofit ugotavljajo, da se je prevalenca bolečin v hrbtu po pandemiji covida-19 drastično povečala, opažajo tudi, da vse več pacientov z bolečinami v križu naredi enako napako, zaradi katere se jim bolečine v križu pogosto poslabšajo. Žal so kolateralna posledica koronavirusa tudi daljše čakalne dobe v zdravstvu, ki so za bolečine v križu pogosto predolge.

Za bolečine v križu je pogosto kriva disfunkcija mišic ledvene hrbtenice, kolkov in jedra. Vsak, ki se sooča z bolečino v križu, mora vedeti, da vsaka fizioterapija ni priporočjiva ter da vsaka ''youtube'' vaja lahko pomeni tveganja za napredovanje degenerativnih sprememb hrbtenice. Pridobili boste kratko razumevanje o prvih korakih, ki jih morate narediti za uspešno odpravljanje bolečine v križu.

PROMO

Ali je fizioterapija na delovni nalog oz. napotnico primerna izbira za bolečine v križu?

Za večino pacientov ne. Akutna fizioterapija za bolečino v križu se mora začeti zgodaj ob pojavu bolečin. Čakalne vrste so trenutno v Sloveniji predolge, pacienti, ki bodo čakali na izvedbo delovnega naloga, bodo zaradi bolečin gibalno omejeni, kot posledica jim bodo mišice hrbtenice oslabale, kar vodi v hitrejše napredovanje degenerativnih stanj hrbtenice in ojačevanje bolečin v križu. Seveda to ne velja za vse posameznike z bolečinami v križu, vendar pa v klinični praksi opažamo, da se 70 % pacientom bolečina v obdobju čakanja na delovni nalog močno poslabša.

Fizioterapija ob pojavu bolečin v križu se mora začeti najpozneje v 14 dneh z uvodnim fizioterapevtskim pregledom za diagnosticiranje funkcionalnih vzrokov pojava bolečin. Številni pacienti zasebno fizioterapijo obiščejo šele, ko se stanje po mesecih čakanja poslabša do obsežnejših simptomov, ki jih fizioterapija nato rešuje vedno težje. Zavedati se je treba , da je aktivnost mišic glavna zaščita hrbtenice, naloga fizioterapije mora biti tudi vzdrževanje mišične moči hrbtenice v obdobju bolečin s specialnimi vajami.

PROMO

Ali je fizioterapija na delovni nalog oz. napotnico za bolečine v križu sploh primerna?

Za večino pacientov žal ne. V okviru delovnega naloga bo cikel terapij kratek, pacient bo običajno  izvedel 8 fizioterapij, ki pa bodo predvsem pasivne in usmerjene ciljno v zmanjšanje bolečine

Bolečine v križu so v resnici povezane s slabo obremenilno kapaciteto hrbtenice in mišičnimi disfunkcijami jedra telesa, kolkov in ekstenzorjev hrbtenice. Bolečine v križu zares odpravimo takrat, ko fizioterapijo usmerimo v vzroke nastanka bolečin, in ne le v zmanjšanje bolečine.

Kaj je prvi korak, ki ga moramo narediti v primeru pojava bolečine v križu?

Vodja oddelka fizioterpaije Medicofit svetuje, da pacienti najprej obiščejo fizioterapevtsko diagnostiko in nemudoma pričnejo z instrumentalno terapijo za zmanjševanje bolečine. V okviru diagnostičnega pregleda bo fizioterapevt opravil natančen pregled hrbtenice s kliničnimi testi in meritvami funkcije mišic ter pacienta po potrebi napotil na ustrezno nadaljnjo MR- in UZ-diagnostiko ali pa na pregled k specialistu ortopedu in nevrokirurgu

Pacient lahko obišče tudi osebnega zdravnika, vendar naj se primarno osredotoči na zasebno fizioterapijo in diagnostiko, saj bo le tako rešitev pravočasna.

Zakaj je hiter začetek fizioterapije pri bolečinah v križu pomemben?

Pogosto gre pri bolečinah v križu za progresivna degenerativna stanja v obliki diskus hernije, stenoze hrbenice, artroze hrbtenice ali pa druge kronične patologije. Tudi v primeru, da je vzrok za bolečine v križu nespecifičen, torej stres ali mišični spazem, bo zakasnela fizioterapija zmanjšala mišično funkcijo in povečala tveganje za nastanek novih degenerativnih stanj.

Mišična funkcija se lahko kritično zmanjša že po 14 dneh zmanjšane fizične aktivnosti, v primeru, da kronične bolečine vztrajajo več mesecev, lahko ''počitek'' postane glavni razlog za hitro napredovanje bolečine v križu.

Če obiščete osebnega zdravnika, ki vam svetuje počitek, je to pogosto rdeč alarm, da morate poiskati alternativno mnenje, saj je učinek počotka predvsem postopen upad mišične aktivacije. Seveda se svetuje razbremenjevanje telesa in ne izvajanje aktivnosti, ki bolečino poslabšajo, vsekakor pa je izrecen počitek za bolečine v križu odsvetovan.

PROMO

Kakšna je pravilna fizioterapija za bolečine v križu?

Z oddelka za hrbtenico klinike Medicofit vsem pacientom svetujejo, naj izberejo fizioterapijo, ki je usmerjena aktivno. Zgolj pasivna fizioterapija v obliki manualne terapije, sproščanja hrbtenice, razteznih vaj in instrumentov ni dolgoročna rešitev za bolečine v križu. Pacienti morajo izvajati specialne vaje zgodaj v akutni fazi bolečine v križu, da ohranjajo mišično aktivacijo in zgradijo toleranco za obremenitev hrbtenice.

V Sloveniji je strokovnjakov za fizioterpaijo hrbtenice malo, v večini primerov izvajajo le blago masažo in raztezanje, kar je sicer le del celostnega zdravljenja hrbtenice in ne predstavlja ustrezne dolgoročne rešitve.

Fizioterapija za bolečine v križu

Fizioterapevti Medicofit najprej svetujejo TECAR in LASER terapijo za protivnetno delovanje in biostimulativni učinek. Identificirati je treba gibalne vzorce hrbtenice, ki jih bolečine dopuščajo, in nato te postaviti kot temelj, iz katerega postopoma gradimo dobro mišično funkcijo hrbtenice

Aktivna fizioterapija se mora v resnici začeti že zgodaj, pri pacientih ni vsaka aktivnost prepovedana. Vaje morajo biti izbrane specialno glede na hrbtenico pacienta.

Bolečine v križu v kliniki Medicofit obravnavajo celostno, so strokovnjaki za aktiven pristop k zdravljenju hrbtenice, zaradi natančne začetne diagnostike, ki jo opravijo z vsakim pacientom dosegajo visoko uspešnost zdravljenja.

PROMO

Vaša pot do življenja brez bolečine v križu 

Svetujemo vam, da ob pojavu bolečine v križu ne odlašate. Prijavite se na diagnostični pregled v kliniko Medicofit, kjer vam bodo podali vse informacije o vaši hrbtenici in ustreznih tehnikah zdravljenja. Po pregledu boste prejeli strokovno poročilo o stanju vaše hrbtenice in pravilni fizioterapiji za vašo dolgoročno rešitev.

Vaša pot do življenja brez bolečin v križu naj bo usmerjena v odpravljanje vzrokov za pojav bolečine ne zgolj v  terapije za zmanjšanje bolečin. V kliniki Medicofit dokazujejo, da se funkcije mišic hrbtenice lahko uspešno izboljšuje tudi v pozni starosti.

Odpravite bolečine v križu za vedno.