Šampinjoni krepijo imunski sistem in ščitijo pred rakom

Šampinjoni krepijo imunski sistem in ščitijo pred rakom (foto: Shutterstock) Shutterstock
11. 11. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Če jeste šampinjone, boste prej pozdravili gripo, saj s tem, ko krepijo imunski sistem, pomagajo v boju z virusi, raziskave pa so tudi dokazale, da imajo šampinjoni lahko preventivno vlogo pri zmanjšanju tveganja za nastanek raka na dojkah.

Recimo biotin, niacin, baker in riboflavin so sestavine, ki jih je v gobah kar precej, te pa pomagajo pri regeneraciji kože in spodbujajo rast las.

Laboratorijske raziskave so pokazale, da gobe pomagajo krepiti imunski sistem, kar je v bitki z virusi izredno dragoceno.

Neka druga raziskava je pokazala, da lahko obrok gob na dan za dve tretjini zmanjša tveganje za nastanek raka na dojkah. Se pravi, da preventivno jeste šampinjone, saj ti vsebujejo koristne snovi, ki lahko pripomorejo k preventivi raka dojk.

Povezavo med uživanjem šampinjonov in preprečevanjem razvoja raka so intenzivno preiskovali v raziskovalnem centru City of Hope iz Kalifornije, ki pomaga pacientom z rakom in diabetesom, ustanovil pa ga je Ameriški narodni inštitut za rakava obolenja.

Zadnje desetletje posvečajo večjo pozornost povezavi med uživanjem gob in razvojem raka dojk. Dr. Shiuan Chen, predstojnik in profesor oddelka za biologijo rakavih obolenj na centru, je odkril, da lahko naravne snovi (ali učinkovine), prisotne v gobah, zavirajo delovanje encima aromataze. Približno 60 odstotkov raka dojk, ki se pojavi pred menopavzo, in približno 75 odstotkov tistih po menopavzi, je odvisnih od estrogenov. Ker ima estrogen tako velik vpliv na razvoj raka dojk, za njegovo sintezo pa je ključnega pomena prav aromataza, je verjetno, da bi imela nenormalna količina pojavitve tega encima v telesu velik vpliv na razvoj raka in rakavih celic. Laboratorijske raziskave so pokazale, da gobe zavirajo delovanje aromataze. Dieta, polna s temi živili, bi tako lahko pripomogla k preventivi proti raku dojk. Šampinjone bi morale redno jesti ženske, ki imajo v družini hormonsko odvisnega raka dojk.

Šampinjoni so namreč bogat vir konjugirane linoleinske kisline, ki preprečuje tvorbo estrogena. To pa precej zmanjša nevarnost za nastanek raka dojke. Tudi prisotnost te snovi v šampinjonih je presenetljiva, saj je večinoma v hrani živalskega izvora.

Šampinjoni so pomemben vir vitamina B12, ki ga na površju klobuka tvorijo koristne bakterije. Danes ljudje niti ne pomislijo, da so šampinjoni lahko izjemen vir hranil. Mislijo pač, da so le kuharski dodatek za izboljšanje jedi. Tudi to so, vendar pa vsebujejo najmanj 15 pomembnih hranil (vitaminov, antioksidantov in mineralov): baker, selen, vitamine B1, B2,B3, B6 in B12, pantotensko kislino, fosfor, kalij, folate, mangan, proteine in holin. Z vsemi temi snovmi skrbijo za boljši imunski sistem, učinkujejo proti vnetju, podobno kot antioksidanti, koristijo srcu in žilam ter učinkujejo proti raku.

Razen z vitaminom B pa so gobe bogate tud z vitaminom D. Vitamin B pomirja, izboljšuje razpoloženje in odpravlja depresijo. Vitamin D pa je vitamin, ki nastaja s sončno svetlobo (dnevno dozo vitamina D dobimo, če imamo glavo vsaj 20 minut na soncu – brez kape, klobuka in podobnih pokrival), izredno veliko pa ga je tudi v gobah. Kombinacija vitaminov D in B je še posebej primerna za ženske in njene bolezni.

Ker gobe nimajo holesterola, lahko zelo pomagajo pri preprečevanju bolezni srca, ob tem pa še uravnavajo sladkor v krvi. Pri ljudeh s tovrstnimi težavami je priporočljivo, da jedo gobe večkrat na dan.

Pri regeneraciji kože in spodbujanju rasti las pomagajo sestavine: biotin, niacin, baker in riboflavin, ki so v gobah bogato zastopane sestavine. Sicer pa to velja le za sveže gobe (posušene vsega tega nimajo), največ antioksidantov pa imajo gobe le, če so kuhane.

Šampinjoni so namreč bogat vir konjugirane linoleinske kisline, ki preprečuje tvorbo estrogena. To pa precej zmanjša nevarnost za nastanek raka dojke.