Smučanje je tvegano - zavarujte se!

21. 11. 2014

V Sloveniji večjih težav z zavarovanjem med smučanjem ne bi smeli imeti. Vsi, ki imajo veljavno zdravstveno kartico, so upravičeni do ustrezne obravnave ob morebitni nesreči na smučišču, vključno s prevozom v bolnišnico, če je ta potreben. Nekoliko drugače pa je v tujini.

Zato si pred odhodom zagotovite vse potrebno, saj boste sicer morali globoko seči v žep.

Kar morate narediti, je najmanj to, da si z le nekaj kliki pred začetkom sezone na www.zzzs.si naročite brezplačno evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Velja leto dni od izdaje in v državah EU, na Islandiji, v Liechtensteinu, na Norveškem in v Švici (ter pozimi v manj zanimivih Makedoniji in Srbiji) omogoča potrebno zdravstveno pomoč pri zdravnikih in v bolnišnicah v javni zdravstveni mreži (torej ne pri zasebnikih) in v obsegu, kot ga imajo državljani države, v kateri ste poiskali zdravstveno pomoč.

Ker imajo številna smučišča dogovorjeno službo prve pomoči in zdravljenja z zasebnimi ponudniki, vam ta kartica ne bo nujno pomagala – samo helikopterski prevoz lahko hitro stane nekaj tisoč evrov.

V tem primeru lahko doplačate za dodatno zavarovanje na smučišču (ob nakupu smučarske vozovnice), še bolje pa bo, če že pred odhodom sklenete enega od paketov zdravstvenega zavarovanja za tujino z asistenco, ki pokriva stroške do določene vrednosti (ta naj bo čim višja). Ceneje je, če sklenete kar družinsko ali skupinsko zavarovanje za daljše obdobje (denimo eno leto), pred sklenitvijo pa preverite morebitne izključitve zavarovanja pri adrenalinskih športih – mednje lahko sodi tudi smučanje zunaj urejenih smučišč.

Še to: ob odločitvi za dodatno zavarovanje se varčevanje ob plačilu premije ne splača, stroški reševanja in vrnitve domov so namreč lahko astronomski, zato bodite pozorni na skupno zavarovalno vsoto.

Značke: zavarovanje

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri