Spolne bolezni

Spolne bolezni (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
19. 8. 2013 Vir: Lisa

Poletje je tukaj, z njim pa vročina, osvežitev v morju, oddih in odklop od vsakodnevnih skrbi in obveznosti. Poletne morske noči imajo tudi svojo magično moč, človek se sprosti in izvije iz okovov rutine. Hormoni naredijo svoje, sproščeni ljudje so vse okoli nas in ni daleč misel na stari dobri seks.

Mislim, da vsi poznamo kratke ljubezenske avanture in romance, ki so se dogajale med počitnicami, mogoče je tudi kdo od vas plod takšnih ljubezni?

Danes pa želim opozoriti na veliko nevarnost, ki preži na sproščene pare, ki uživajo naslado v zavetju soparnih poletnih noči, ko popustijo zavore in menjavamo spolne partnerje, iščemo hitro potešitev in nam je skrb za lastno zdravje umaknjena nekam globoko pod površje možganske skorje.

Podatki namreč kažejo, da so se vrnile stare spolne bolezni, za katere smo menili, da so stvar preteklosti in ostajajo žive le v kakšnih starih romanih. Napaka!

Spolne bolezni se vračajo v velikem slogu in mogoče kdo od vas še ni slišal za katero od teh bolezni, saj se o njih ni veliko pisalo ali objavljalo v medijih, razen zloglasne okužbe z virusom HIV, ki lahko povzroči AIDS.

A to je le majhen delček različnih bolezni, ki izbruhnejo, ko se vrnemo domov, v rutino, pritiske in izzive hitrega sodobnega življenja, in je spomin na vroče dekle ali postavnega fanta le še bleda senca dogajanja med poletnim oddihom.

Pravilno in nujno je, da vsak poskrbi za svojo in partnerjevo zaščito pred vsemi spolno prenosljivimi boleznimi, ker se bo le tako zajezila poplava tovrstnih bolezni. Torej, definicija spolno prenosljivih bolezni je, da so to nalezljive bolezni, ki se prenašajo s spolnimi stiki. Pred vsakim spolnim odnosom je treba pomisliti na možnost okužbe.

Veliko tveganje za prenos bolezni je, ko se spuščamo v tvegane nezaščitene spolne odnose, ko pogosto menjavamo spolne partnerje ali imamo le bežne spolne stike brez zaščite.

Najbolj razširjene spolno prenosljive bolezni 

Gonoreja (klapavica ali triper), sifilis, nekateri virusi iz skupine papiloma virusov, herpes simpleks tip 2, okužba s HIV, klamidijske okužbe, glivične okužbe spolovil iz rodu Candida, trihomoniaza, okužba z virusom hepatitis B in virus hepatitis C (vir: dr. Alenka Skaza, dr. med., specialistka epidemiologije).

No, povejte, ali poznate večino zgoraj naštetih bolezni in ali veste, kakšne vse poškodbe povzročajo na vašem telesu?

Prepričana sem, da ne, zato prosim, da tudi sami poiščete čim več informacij na ustreznih spletnih mestih ali obiščite najbližjo ambulanto ter se o vseh poučite. Gre za vaše zdravje in dolgoročno se boste izognili obžalovanju in kesanju.

Danes želim sporočiti, da imejte kljub vsem poletnim navalom strasti (in tudi sicer) možgane toliko pod kontrolo, da ob tvegani spolni praksi uporabljate edino kontracepcijsko sredstvo, ki hkrati varuje pred prenosom povzročiteljev spolnih bolezni in tudi pred nezaželeno nosečnostjo, to je njegovo visočanstvo KONDOM ali 'pelerinca', kot mu jaz ljubkovalno pravim.

Zahtevati, da ste vedno vzdržni, da vas ne premamijo vroče noči in da ste zvesti le enemu partnerju, je včasih iluzorno, zato je pa res nujno, da pazite na lastno zdravje, ker imate le eno, in cenite lastno življenje ter partnerjevo.

Vem, da marsikomu od vas ni všeč uporaba pelerinc, a svojo averzijo nadomestite s skrbjo za zdravje. No, lahko pa ste tudi spolno vzdržni. Splošna zaščita pred spolno prenosljivimi boleznimi je namreč ravno vzdržnost ter zvestoba dveh neokuženih partnerjev ali uporaba kondoma. Tako to gre!

Melita Kuhar Pucko, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok