Ni vseeno, kako se lotite čiščenja kuhinje. Kakšno od teh napak ste naredili tudi sami in dobro bi bilo, da se ji v prihodnje izognete.
Ker v kuhinji shranjujemo in pripravljamo hrano, hočemo, da je še posebej čista, saj ni vseeno, kaj jemo. In tudi če redno skrbite za higieno, so se morda prikradle spodnje napake, ki lahko nakopljejo marsikatero težavo. Se v kateri prepoznate?
- Preverite tudi: Z vašo slino bi lahko napolnili 2 bazena (in druga zanimiva dejstva o človeškem telesu)
Pri čiščenju kuhinje, ne počnite naslednjega:
Uporabljate staro gobico za umivanje
Koliko časa že uporabljate tisto gobico na kuhinjskem koritu? Gobica je idealno mesto za rast bakterij, če jo uporabljate predolgo. S tem, ko z njo umijete posodo, v resnici razširite bakterije, kar lahko vodi v zastrupitev s hrano in druge težave.
Vsakih nekaj tednov zamenjajte gobico, tudi če še ne bo tako umazana na pogled. Med uporabami lahko gobico umijete v pomivalnem stroju.
Čistite z belilom
Za nekatere je vonj belila znak, da je kuhinja čista. Vendar se za čiščenje doma ne priporoča, zaradi več razlogov.
Veliko belil vsebuje klor. Hlapi klora lahko negativno vplivajo na kakovost zraka v zaprtih prostorih in sprožijo različne zdravstvene reakcije. Poleg tega z belilom ne boste tako učinkovito razkužili kuhinje, kot si mislite.
Korenine plesni lahko rastejo znotraj površine, odvisno od poroznosti le-te. Če se želite znebiti kolonije bakterij, morate z njo ravnati, kot bi s plevelom - izpuliti jo morate iz površine. V nasprotnem primeru bo hitro zrasla nazaj.
Kombinirate čistila med seboj
Ko gre za čistočo kuhinje, vas morda vodi prepričanje, da je več čistil bolje za čistočo. Vendar pri tem posebej pazite. Združevanje čistil lahko privede do strupenih plinov, ki so zelo škodljivi za vdihavanje.
Že npr. mešanje belila in amoniaka proizvede plin kloramin, ki povzroča težave z dihanjem in v najhujšem primeru povzroči smrt. Mešanje belila in čistila na osnovi kisline proizvede plin klor, ki lahko draži oči, kožo in dihalni sistem.
Upoštevajte navodila na etiketah izdelkov, ki jih uporabljate in se zaradi varnosti izognite kombiniranju. Poskrbite za zračenje po čiščenju.
Ne očistite posod za shranjevanje
Pohvalno, če za shranjevanje namesto vrečk uporabljate posode. Tako je vse skupaj preglednejše in hitreje najdete, kar iščete. Vendar morate poskrbeti za čistočo posod, tudi če vanje vedno natresete isto živilo.
V nasprotnem primeru se lahko naberejo bakterije in plesen, kar se prenese v hrano in spet privede do zastrupitve, alergijskih reakcij, raspiratornih težav ...
Preden jih ponovno napolnite, dobro umijte posode in jih obrišite do suhega, šele potem natresite vanje nova živila.
Pospravite posodo, ko je še mokra
Uporabljate pralni stroj? Pri ročnem pomivanju posode verjetno najprej vse dobro obrišete, iz pralnega stroja pa samo vzamete in pospravite v omarice. Vendar bi se morali prepričati, da je posoda povsem suha, preden jo zlagate.
Mokra posoda je idealno okolje za rast mikroorganizmov, ki se bodo razširili na hrano, ko jo boste uporabili.
Prisluhnite aktivni podkastu!
Alenka Košir: "Neustrezna obutev lahko pripelje do nešteto težav":
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?