Strokovnjaki svetujejo, kako pozimi zaščiti svojo kožo. Najboljši so vitamini A, C, E in selen. In kje jih dobiti?
Vitamin A:
rdeče paprike, korenje, sladki krompir, špinača in ohrovt
Vitamin A ima v telesu številne in raznolike funkcije, med drugim je pomemben za vid, kosti, normalno delovanje imunskega sistema, razvoj zarodka itd.
Vitamin C:
kivi, grenivke, brokoli, jagode in krompir
Vitamin C je izredno učinkovit antioksidant, ki lahko že v zelo majhnih količinah ščiti pomembne telesne molekule pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali, ki nastajajo med običajnimi presnovnimi procesi ter izpostavljanjem telesa raznim strupom (npr. tisti v cigaretnem dimu) in drugim stresnim dejavnikom.
Vitamin E:
mandlji, sončnična semena, olivno olje, avokado in arašidovo maslo
Kot edini na membrano vezan antioksidant ima vitamin E ključno vlogo pri preprečevanju poškodb celic zaradi oksidativnega stresa, ki se ga povezuje s prezgodnjim staranjem, pojavom katarakte, nekontroliranim diabetesom, nekaterimi rakavimi obolenji, raznimi vnetji in infekcijami ter srčno-žilnimi boleznimi.
Selen:
brazilski oreški, losos, gobe, školjke in vse vrste bele ribe
Selen v človeški prehrani nastopa kot mikrohranilo. Uporabljamo ga za odstranjevanje prostih radikalov in v drugih antioksidantnih encimih, igra pa tudi vlogo pri pravilnem delovanju ščitnice
Novo na Metroplay: "Prehransko okolje, v katerem danes živimo, je zelo nenaklonjeno temu, da smo zdravi"