Visokemu pritisku rečemo tudi tihi ubijalec, saj se marsikdo ne zaveda, da ga ima, dokler se ne pojavijo hujše zdravstvene težave. Če se borite z visokim pritiskom, se zagotovo izogibajte nekaterim živilom.
Visokega krvnega tlaka ne gre podcenjevati, saj je povod za mnoge bolezni, kot je možganska kap, srčni infarkt, druge bolezni srca in ožilja, težave z ledvicami ... Če se že borite z visokim tlakom, potem upoštevajte vsa navodila zdravnika, izogibajte pa se nekaterim živilom, ki lahko vse skupaj poslabšajo.
Vsi, ki se že dlje časa borijo s povišanim krvnim tlakom, se zavedajo, da je hrana velik dejavnik, ki lahko pomaga pri vzdrževanju normalne ravni tlaka. Naslednjim živilom se je dobro izogniti v velikem loku:
SOL
Osebe z visokim krvnim tlakom so verjetno že slišale priporočilo, naj zmanjšajo vnos soli. O tem se podrobneje pozanimajte pri zdravniku, ki vam bo svetoval glede količine. Ne pozabite, da sol že vsebuje kar nekaj živil, zato vedno preverite sestavine.
SOKOVI, RAFINIRANI OGLJIKOVI HIDRATI ...
Ljudje s hipertenzijo bi se morali izogibati sladkim sokovom in gaziranim pijačam, belemu kruhu in sladicam iz pekarne. Nič dobrega ne bodo naredile niti predelane in napol pripravljene jedi, ki jih le pogrejete.
OSTALA ŽIVILA
Potem je tu še seznam drugih priljubljenih živil, med katerimi nekatera uživate vsak dan:
- kava in alkohol,
- rdeče in predelano meso,
- omake kot so kečap, pekoče omake, solatni prelivi ...,
- transmaščobe.
Kaj lahko naredite za znižanje pritiska?
Tu je kar nekaj načinov, kako lahko sami poskrbite za uravnan pritisk. Nobena od naštetih stvari ni nadomestilo za predpisana zdravila in posvet z zdravnikom.
Kaj lahko naredite sami?
Redno se gibajte - Vsak dan poskrbite, da se vsaj pol ure gibate. Četudi ne bo na sporedu vadbe, pojdite na sprehod ali naredite kakšno vajo doma.
Spopadite se s stresom - Morali boste najti način sproščanja, saj ne smete dovoliti, da se stres nakopiči v vas. Za začetek se čez dan večkrat opomnite, da morate globoko dihati.
Povečajte vnos kalcija - Naj vam pride v navado, da so živila, ki vsebujejo veliko kalcija, redno na krožniku. To lahko vpliva na znižanje tako diastoličnega kot sistoličnega krvnega tlaka. Nekaj živil z več kalcija: mlečni izdelki, ribe in morski sadeži, oreški in semena, meso, jagode.
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del