V pomladnem in poletnem obdobju je veliko piknikov. Zlasti ob prehranjevanju na prostem se večkrat zgodi, da na hrano prileti tudi kakšna muha.
Ko muha pristane na vaši hrani, jo verjetno odženete z roko in nadaljujete z jedjo.
Toda, ali bi vas moralo skrbeti zaradi bakterij?
Obstaja vsaj sto različnih bakterij in virusov, ki jih lahko prenašajo muhe, pravi Thomas J. Daniels, znanstvenik in direktor okoljskega laboratorija na univerzi Fordham v New Yorku. Obstaja možnost, da potem, ko je muha pobrala bakterijo, lahko le-to lahko razširi povsod okoli sebe. Eno od mest je vaša hrana, tudi če je tam le nekaj sekund.
Daniels trdi, da tveganje okužbe in bolezni obstaja ne glede na to, da je količina bakterij, ki se lahko prenesejo v tem kratkem času, majhna.
Večja nevarnost pa nastopi, če muha na hrano spusti sokove, da jo lahko zmehča in zaužije v tekoči obliki. Vendar to ni najhujše. Telesna tekočina, ki jo izloča na hrano, je polna bakterij, ki se dlje zadržujejo v muhi kot na njenem telesu, kar pomeni, da imate več možnosti, da se okužite.
Nekatere bolezni, ki jih prenašajo muhe, so nevarne. Med njimi so Escherichia coli, salmonela, hepatitis A in rotavirus, pravi specialist za nalezljive bolezni Brent W. Laartz. Druga bolezen je šigela, ki povzroča drisko, visoko vročino in neznosne bolečine v trebuhu.
Bodite pazljivi predvsem na piknikih in pri čistoči v kuhinji
Zgolj ena muha na hrani še ne predstavlja tolikšne nevarnosti, da boste zaradi nje zboleli. Odvisno od tega, koliko mikrobov je prenašala in kako dolgo je bila na hrani. Prav tako je tveganje odvisno tudi od moči vašega imunskega sistema.
Večjo skrb predstavlja, da ste na območju, kjer je veliko žuželk, na primer na pikniku. Konec koncev, čim več muh pristane na vašem obroku, več mikrobov lahko pustijo. Dr. Laartz svetuje, da na prostem pokrivate hrano. Če opazite, da okoli hrane, ki ste jo nekaj časa pustili nepokrito, brenčijo muhe, je najvarneje, da jo zavržete.
Vendar vseeno ni potrebno panično zavreči vse hrane, na kateri je pristala muha. Bakterije so najbolj nalezljive, če so bile na surovem mesu ali umazanih površinah, pravi dr. Laartz in svetuje, da poskrbite tudi za čim večjo čistočo kuhinje, saj lahko to pripomore k manjši verjetnosti katerekoli okužbe.
Vir: thehealthy.com
Morda vas bo zanimalo tudi:
Igralka Katarina Čas in voditelj Borut Pahor se v tokratni epizodi Mastercard® podkasta navdiha, katerega namen je, da spoznavamo sijajne zgodbe ljudi, ki nas navdihujejo, pogovarjata o uspehih v filmski industriji, o srečanju z Leonardom DiCapriem in o igralkinem nesojenem prizoru z DiCapriem, zaradi katerega je skoraj zavrnila vlogo.
Podkastu lahko prisluhnete tukaj:
Novo na Metroplay: Vidnost in varnost v prometu: "Zgoditi se mora 'aha moment', da spremenimo svoje navade"