Kmalu po zaužitju so se pojavili nenavadni simptomi, zato je poiskal zdravniško pomoč. A žal je bilo prepozno...
Kokosova voda je priljubljena pijača, ki si jo mnogi še posebej radi privoščijo kot poletno osvežitev. A ravno ta pijača je bila usodna za 69-letnega Danca, ki je umrl le nekaj ur po tem, ko je popil kokosovo vodo, ki je bila nepravilno shranjena. Po poročilu iz leta 2021 je imela voda že ob zaužitju neprijeten okus.
Ne spreglejte:
- Tako so naše babice skrbele za mladosten videz brez dragih krem in botoksa: lepotni triki bivše Jugoslavije, ki jih danes poznajo le redki
- Raje se jima izognite: to sta dve jedi, ki močno zvišata račun v restavraciji
Simptomi so se pojavili v nekaj urah
Kmalu po zaužitju kokosove vode je moški začel močno potiti, občutil je slabost, bruhal, bil je zmeden in bled ter je imel težave z ravnotežjem. Zaradi nenavadnih simptomov je hitro pristal na urgenci.
Zdravniške preiskave so pokazale hudo otekanje možganov, a vzrok ni bil takoj jasen. Kljub intenzivni oskrbi zaradi presnovne encefalopatije (stanja, kjer presnovne bolezni povzročijo okvaro možganov), so ga po 26 urah razglasili za možgansko mrtvega in odklopili z naprav, ki so ga držale pri življenju.
Moški v resnici ni naredil nič takega: popil je zelo malo kokosove vode, saj je hitro ugotovil, da je ta pokvarjena. Ta navidez nedolžna napaka pa je bila usodna.
"Približno 4,5 ure pred sprejemom v bolnišnico je moški skozi slamico spil nekaj kokosove vode neposredno iz kokosa. Ker je imela slab okus, je zaužil le majhno količino. Nato je kokos odprl in ženi povedal, da je notranjost sluzasta in pokvarjena," piše v poročilu, objavljenem v reviji Emerging Infectious Diseases.
Kokos je bil predhodno olupljen, z odprtim endospermom za lažji dostop do tekočine. Priložena je bila tudi slamica za enostavno uporabo. Priporočena temperatura shranjevanja je bila med 4 °C in 5 °C, a je kokos kar mesec dni stal na kuhinjskem pultu na sobni temperaturi.
Kako pravilno shranjevati kokos?
Odprt kokos je treba hraniti v hladilniku, saj ima zelo kratek rok trajanja. Cel, neodprt kokos pa lahko zdrži nekaj mesecev pri sobni temperaturi.
Če želite pravilno shraniti olupljen kokos, ga takoj po nakupu spravite v neprodušno posodo in postavite v hladilnik. Tako bo ostal svež 3 do 5 dni. Za daljše shranjevanje ga lahko zamrznete – razdelite na porcije, uporabite vrečke ali posode, primerne za zamrzovanje, in pred tem odstranite odvečno vlago s papirnato brisačo. Označite datum in hranite do 6 mesecev. Ko ga potrebujete, ga odmrznite v hladilniku. Kokosa nikoli ne puščajte na sobni temperaturi dalj časa, saj se hitro pokvari in omogoča razrast nevarnih bakterij.
Ustrezno shranjevanje hrane rešuje življenja
Pravilno shranjevanje hrane preprečuje zastrupitve, ohranja hranilne vrednosti in ščiti zdravje. Pokvarjena hrana lahko vsebuje bakterije, viruse in toksine, ki povzročajo hude okužbe, drisko in druge zaplete. Še posebej so k okužbam nagnjene ranljive skupine, kot so otroci, starejši in posamezniki z oslabljenim imunskim sistemom.
Pred uživanjem določenih živil je pomembna tudi ustrezna toplotna obdelava, ki uniči nevarne bakterije, kot je salmonela, pravilno hlajenje pa zavira njihovo razmnoževanje. Eden ključnih ukrepov je tudi preprečevanje navzkrižne kontaminacije – to dosežemo z ločenim shranjevanjem surove in kuhane hrane.
Vir: mondo.rs