Vse o ponvah - njihove prednosti in slabosti!

3. 11. 2017 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Vse o ponvah - njihove prednosti in slabosti! (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Nemogoče si je zamisliti kuhinjo brez ponve. Pa veste, kako izbrati pravo?

Litoželezna ponev

Klasična ponev, ki zaradi svojih odličnih lastnosti kljubuje času in vsem novim materialom.

Prednosti:

  • Segreva se počasi in enakomerno, zato je idealno za pripravo jedi, ki zahtevajo daljšo in postopno toplotno obravnavo.
  • Lahko se segreje na visoko temperaturo brez nastanka škodljivih kemičnih elementov.
  • Za mešanje lahko uporabite vilice ali kovinske lopatice.
  • Lahko je odstraniti ostanke hrane.

Slabosti:

  • Ne iščite lahke litoželezne ponve
  • Vse so težke!
  • Niso primerne za shranjevanje hrane. Po pripravi hrane je treba ponev izprazniti in očistiti.

Ponev iz nerjavečega jekla

Ponev, ki jo ima skoraj vsaka gospodinja.

Prednosti:

  •  Trajni material, ki ne rjavi. Tudi kovinske lopatice je ne poškodujejo.
  • Ne spreminja okusa hrane.
  • V njej lahko shranjujete hrano.

Slabosti:

  •  Ponev se lahko segreje neenakomerno in zato se nam hrana lahko zažge.
  • Če v njej zažgete olje, bodo ostali madeži.

Bakrena ponev

Nekoliko zahtevnejše za uporabo, a v njih lahko pripravimo prave kulinarične mojstrovine!

Prednosti:

  •  Baker se hitro segreje in ohladi, zato je mogoča dobra nastavitev temperature.Enakomerna porazdelitev toplote.
  • •Trajnost in lep videz.
  • Hrana, pripravljena v takšni ponvi, je shranjena dlje, saj ima baker antibakterijske lastnosti.

Slabosti:

  •  Za pripravljanje hrane v bakreni ponvi potrebujemo nekaj spretnosti.
  • Zahtevna za nego, saj baker v mokrem okolju oksidira.
  • Ni primerna za kuhanje s kislimi sestavinami, saj baker skupaj s kislina reagira in lahko tvori škodljive snovi.

 

Aluminijasta ponev

Lahka ponev, praktična za uporabo.

Prednosti:

  •  Hitro se segreje.
  • Lahka (nizka teža)

Slabosti:

  •  Aluminij je zelo občutljiv za praske.
  • Če jo pregrejete, se lahko deformira.
  • Aluminij ima visoko stopnjo toplotne prevodnosti, zato je težko izbrati pravo stopnjo (temperaturo) za pripravo jedi.

Titanium

Gre za relativno nov premaz na trgu. Titan je podoben železu, vendar v nasprotju z njim ni nagnjen k rjavenju.

Prednosti:

  •  Ni občutljiv za kovinski pribor.
  • Ima dobre lastnosti proti prijemanju hrane.
  • Relativno trajen in vzdržljiv premaz.

Slabosti:

  •  Visoka cena.
  • Preverite, da premaz nima primesi niklja. Nikelj rad oksidira in to znižuje življenjsko dobo premazu.

Keramična prevleka

Odličen material proti prijemanju in ravno zato vse bolj priljubljen med uporabniki.

Prednosti:

  •  Lahko se segreje na kar 450 stopinj, čeprav ta temperatura med pripravo jedi ni nikdar dosežena.
  • Segreva se zelo enakomerno in med segrevanjem ne tvori škodljivih snovi.
  • Hrana se v keramični posodi ne prime, tudi če jo zažgemo.
  • Enostavna za nego in odporna proti praskam.

Slabosti:

  •  Slabo reagira na nenadno spremembo temperature, zato temperaturo dvigujte počasi in enakomerno.
  • Keramični premaz je relativno nova stvar, zato je na trgu kar nekaj ponaredkov.
    Keramika lahko poči.

Teflon

O škodljivosti teflona kroži veliko zgodb, res pa je, da danes vse škodljive sestavine odstranijo že v fazi proizvodnje. Teflon je tako relativno varen za uporabo, razen če ga močno poškodujemo s kovinskim priborom.

Prednosti:

  •  Zelo dobro preprečuje prijemanje.
  • Mogoča priprava hrane z minimalno maščobe.
  • Enostaven za nego.
  • Odporen proti kislinam.
  •  Relativno nizka cena.

Slabosti:

  •  Pri segrevanju nad 260 stopinj ali pri močnih poškodbah premaza se lahko tvorijo škodljive snovi.
  • Nagnjen je k obrabi. Tako bo teflonska ponev po nekaj letih postala neuporabna.
  • Občutljiv za poškodbe z ostrimi predmeti.

Marmorni premaz

Nova vrsta notranjega premaza, ki jo označuje kratica PTFE.

Prednosti:

  •  Visoka vzdržljivost materiala. Proizvajalci zagotavljajo tudi do 40 let življenjske dobe, kar pa je zaradi relativne 'mladosti' tega materiala nemogoče preveriti.
  • Enakomerni in hitro segrevanje, počasno hlajenje.
  • Dokaj neobčutljiva prevleka na praske. Te ponve imajo navadno več plasti marmorja. Če nimate omejenega proračuna, potem se odločite za ponev s petimi premazi. Je dražja, a veliko manj občutljiva za mehanske poškodbe.

Slabosti:

  •  Visoka cena.
  • Večina takih ponev se prodaja brez pokrova.

Besedilo: Mateja Čelan // Foto: Shutterstock, Pressloft

Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?