Nemogoče si je zamisliti kuhinjo brez ponve. Pa veste, kako izbrati pravo?
Litoželezna ponev
Klasična ponev, ki zaradi svojih odličnih lastnosti kljubuje času in vsem novim materialom.
Prednosti:
- Segreva se počasi in enakomerno, zato je idealno za pripravo jedi, ki zahtevajo daljšo in postopno toplotno obravnavo.
- Lahko se segreje na visoko temperaturo brez nastanka škodljivih kemičnih elementov.
- Za mešanje lahko uporabite vilice ali kovinske lopatice.
- Lahko je odstraniti ostanke hrane.
Slabosti:
- Ne iščite lahke litoželezne ponve
- Vse so težke!
- Niso primerne za shranjevanje hrane. Po pripravi hrane je treba ponev izprazniti in očistiti.
Ponev iz nerjavečega jekla
Ponev, ki jo ima skoraj vsaka gospodinja.
Prednosti:
- Trajni material, ki ne rjavi. Tudi kovinske lopatice je ne poškodujejo.
- Ne spreminja okusa hrane.
- V njej lahko shranjujete hrano.
Slabosti:
- Ponev se lahko segreje neenakomerno in zato se nam hrana lahko zažge.
- Če v njej zažgete olje, bodo ostali madeži.
Bakrena ponev
Nekoliko zahtevnejše za uporabo, a v njih lahko pripravimo prave kulinarične mojstrovine!
Prednosti:
- Baker se hitro segreje in ohladi, zato je mogoča dobra nastavitev temperature.Enakomerna porazdelitev toplote.
- •Trajnost in lep videz.
- Hrana, pripravljena v takšni ponvi, je shranjena dlje, saj ima baker antibakterijske lastnosti.
Slabosti:
- Za pripravljanje hrane v bakreni ponvi potrebujemo nekaj spretnosti.
- Zahtevna za nego, saj baker v mokrem okolju oksidira.
- Ni primerna za kuhanje s kislimi sestavinami, saj baker skupaj s kislina reagira in lahko tvori škodljive snovi.
Aluminijasta ponev
Lahka ponev, praktična za uporabo.
Prednosti:
- Hitro se segreje.
- Lahka (nizka teža)
Slabosti:
- Aluminij je zelo občutljiv za praske.
- Če jo pregrejete, se lahko deformira.
- Aluminij ima visoko stopnjo toplotne prevodnosti, zato je težko izbrati pravo stopnjo (temperaturo) za pripravo jedi.
Titanium
Gre za relativno nov premaz na trgu. Titan je podoben železu, vendar v nasprotju z njim ni nagnjen k rjavenju.
Prednosti:
- Ni občutljiv za kovinski pribor.
- Ima dobre lastnosti proti prijemanju hrane.
- Relativno trajen in vzdržljiv premaz.
Slabosti:
- Visoka cena.
- Preverite, da premaz nima primesi niklja. Nikelj rad oksidira in to znižuje življenjsko dobo premazu.
Keramična prevleka
Odličen material proti prijemanju in ravno zato vse bolj priljubljen med uporabniki.
Prednosti:
- Lahko se segreje na kar 450 stopinj, čeprav ta temperatura med pripravo jedi ni nikdar dosežena.
- Segreva se zelo enakomerno in med segrevanjem ne tvori škodljivih snovi.
- Hrana se v keramični posodi ne prime, tudi če jo zažgemo.
- Enostavna za nego in odporna proti praskam.
Slabosti:
- Slabo reagira na nenadno spremembo temperature, zato temperaturo dvigujte počasi in enakomerno.
- Keramični premaz je relativno nova stvar, zato je na trgu kar nekaj ponaredkov.
Keramika lahko poči.
Teflon
O škodljivosti teflona kroži veliko zgodb, res pa je, da danes vse škodljive sestavine odstranijo že v fazi proizvodnje. Teflon je tako relativno varen za uporabo, razen če ga močno poškodujemo s kovinskim priborom.
Prednosti:
- Zelo dobro preprečuje prijemanje.
- Mogoča priprava hrane z minimalno maščobe.
- Enostaven za nego.
- Odporen proti kislinam.
- Relativno nizka cena.
Slabosti:
- Pri segrevanju nad 260 stopinj ali pri močnih poškodbah premaza se lahko tvorijo škodljive snovi.
- Nagnjen je k obrabi. Tako bo teflonska ponev po nekaj letih postala neuporabna.
- Občutljiv za poškodbe z ostrimi predmeti.
Marmorni premaz
Nova vrsta notranjega premaza, ki jo označuje kratica PTFE.
Prednosti:
- Visoka vzdržljivost materiala. Proizvajalci zagotavljajo tudi do 40 let življenjske dobe, kar pa je zaradi relativne 'mladosti' tega materiala nemogoče preveriti.
- Enakomerni in hitro segrevanje, počasno hlajenje.
- Dokaj neobčutljiva prevleka na praske. Te ponve imajo navadno več plasti marmorja. Če nimate omejenega proračuna, potem se odločite za ponev s petimi premazi. Je dražja, a veliko manj občutljiva za mehanske poškodbe.
Slabosti:
- Visoka cena.
- Večina takih ponev se prodaja brez pokrova.
Besedilo: Mateja Čelan // Foto: Shutterstock, Pressloft
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?