Za kaj je koristna kuhana pšenica?

Za kaj je koristna kuhana pšenica? (foto: Shutterstock) Shutterstock
19. 1. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Pšenična zrna so bogata z betakarotenom, vitaminom E, kalcijem, magnezijem, fosforjem in železom. V kombinaciji z medom in oreščki so prava zakladnica zdravja.

Med številnimi sodobnimi trendi v wellness kulturi in v zdravem načinu življenja je v zadnjem času stališče, da se je pšenici treba izogibati. Vseeno pa je to priljubljena žitarica tisočletja služila kot osnovno živilo za prehrano ljudi, kar ob upoštevanju njenih hranilnih in koristnih lastnosti popolnoma upravičuje njeno uporabo.

Če je pravilno predelana, ni nobene potrebe, da pšenico kot najpomembnejše in najpogosteje uporabljeno žito na svetu črtamo z jedilnika.

Cela zrna tega žita so izjemno bogata s koristnimi hranilnimi snovmi za naše zdravje in telo. Uporaba integralne pšenice v prehrani je koristna in blagodejno vpliva na celoten človeški sistem. Uporaba kuhane pšenice na redni ravni lahko delujejo preventivno na nekatera zdravstvena stanja, kot so zaprtje, hemoroidi in rak debelega črevesa.

Pšenica je najbolj uporabljena in najbolj znana žitarica na svetu. Za pšenico (Triticum po latinsko), verjetno s poreklom iz jugozahodnega dela Azije, se verjame, da so jo v prehrani uporabljali že pred 20 tisočletji.

V grški, romanski, sumerski in tudi finski mitologiji obstajajo božanstva pšenice. V nekaterih delih Kitajske celo velja za sveto rastlino. Prehrano tretjine svetovnega prebivalstva temelji na uporabi pšenice in njeni predelavi.

Celo zrno pšenice vsebuje obilo vitaminov in mineralov. Posebej pomembni so vitamin B-kompleksa, ki so zelo pomembni za prehrano celotnega človeškega organizma, moč in imuniteto.

Pšenično zrno je bogato z betakarotenom, vitaminom E, kalcijem, magnezijem, fosforjem in železom ter ima večji delež beljakovin kot katerakoli druga žita.

100 gramov nekuhane pšenice vsebujejo 351 kalorij, 13 gramov beljakovin, 2,5 grama maščobe in 70 gramov ogljikovih hidratov. Maščobe najdemo v pšeničnih kalčkih, medtem ko so mineralne sestavine v ovoju zrna.

Zato je najboljši in najbolj priporočljiv način uporabe integralne pšenice ali celega zrna.

Preprečevanje raka

Kuhana pšenica vsebuje lignane, fitonutritiente, ki delujejo proti raku, znanstvena raziskovanja pa so pokazala, da to še posebej velja za raka na dojki. Ena študija je pokazala, da lahko uživanje majhnih odmerkov integralnih pšeničnih otrobov dnevno zmanjša koncentracijo žolčnih kislin in bakterij v blatu, ki naj bi bila pobudnika raka debelega črevesa.

Uravnavanje telesne teže

Uporaba integrirane kuhane pšenice lahko pomaga pri uravnavanju in vzdrževanju telesne teže, saj pšenica preprečuje nastanek metabolnega sindroma zbiranja maščobe v predelu trebuha, zagotavlja optimalno količino dobrega holesterola, trigliceridov in vzdržuje krvni tlak.

Zdravljenje kroničnega vnetja

Kuhana pšenice je bogata z betainom, koristno sestavino, ki igra pomembno vlogo pri lajšanju kronično vnetnih procesov.

Naravno odvajalo

Integralna pšenica, predvsem otrobi, delujejo kot naravno odvajalo, saj so bogati z vlakninami, fosforjem in vitaminom B.

Zakaj uporabljati kuhano pšenico?

Polnozrnata kuhana pšenica vsebuje velik delež hranil, ki jih vsebuje to zrno pšenice v nasprotju z vsemi preostalimi pšeničnimi izdelki, ki so zaradi predelave izgubili velik del koristnih sestavin. To je tudi razlog za prevladujoči trend izogibanja pšenici v prehrani, kar se predvsem nanaša na belo moko in izdelke iz nje.

Bela pšenična moka ima minimalne pozitivne učinke na zdravje, saj med obdelavo pšenica izgubi več kot 50 odstotkov svoje hranilne vrednosti. Zaradi obdelave je siromašna z vitamini B-kompleksa, vitaminom E, folno kislino, fosforjem, cinkom, vlakninami, železom in vsemi drugimi elementi.

Polnozrnata moka vsebuje vse te sestavine, zato je priporočljivo, da se namesto testenin z belo moko uporabljajo testenine z integralno pšenično moko.

Za kaj je koristna kuhana pšenica?

Kuhana polnozrnata pšenica je odličen vir hranilnih snovi s posebnim poudarkom na hranljivih vlaknih in mineralih, ki zagotavljajo optimalno količino koristnih snovi za človeško telo.

Ena skodelica kuhane pšenice vsebuje 151 kalorij, 8,19 grama prehranskih vlaknin, 58 gramov magnezija, 11,1 grama mangana in 0,09 grama triptofana.

Priprava kuhane pšenice

 • Tako kot za druga žita in nekatere stročnice je za pripravo pšenice najbolje, da jo čez noč potopimo v vodo, nato odcejeno skuhamo.
 • Količina vode za kuhanje mora biti za štiri prste nad pšenico. Kuhamo približno pol ure do 40 minut na majhnem ognju, da pšenica počasi vre. Skuhano pšenico lahko jemo kot poslastico in kot del obroka.
 • Lahko ji dodamo orehe, cimet, med, rozine in stepeno smetano ali zelenjavo in začimbe.

Solata iz kuhane pšenice

Kuhana pšenica je odlična izbira za pripravo okusnih in hranljivih solat. 

Za pripravo tega recepta potrebujemo:

 • 300 g pšenice
 • 1,5 skodelice sesekljanega peteršilja
 • 0,5 skodelice sesekljane mete
 • 1 čebulo narezano na kocke ali rezine
 • 1 paradižnik
 • nekaj listov zelene solate
 • četrt skodelice limoninega soka
 • četrt skodelice oljčnega olja
 • pol čajne žličke soli
 • malo popra.

Priprava:

Pšenico operemo in kuhamo po že zapisanem receptu, dokler se ne zmehča, nato nalijemo hladno vodo. Ko se ohladi, pšenico odcedimo in dodamo vse preostale sestavine. Dobro premešamo, najbolje, da jo pustimo nekaj minut, da se vse skupaj pomeša in razvije okus.

Ta solata je odlična kot priloga ali kot hranljiv in samostojen obrok.