S temi preprostimi pravili boste okrepili zdravje jeter in preprečili njihovo zamaščenost.
Čeprav o zamaščenih jetrih ne govorimo tako pogosto kot o holesterolu, visokem pritisku ali sladkorni bolezni, gre za enako pogost in resen problem – zlasti pri ljudeh, starejših od 50 let. Dobra novica pa je, da se jetra lahko regenerirajo, kar pomeni, da lahko s pravilno prehrano veliko naredimo za njihovo okrevanje.
Kako pa izboljšati zdravje jeter in preprečiti njihovo zamaščenost? Nutricionistka Jovana Srejić Ferluga je za portal zdravlje.kurir.rs razkrila nekaj pravil, ki se jih je dobro držati.
1. Poskrbite za zdravo telesno težo
Najpomembnejši korak, ki vas pripelje do zdravih jeter, je vzdrževanje primerne telesne teže. Ključ do tega je uravnotežena prehrana z ustresno kalorično vrednostjo, v kombinaciji z zadostno mero gibanja.
2. Pijte dovolj tekočine
Vsak dan popijte vsaj osem kozarcev tekočine, odvisno od telesne aktivnosti in letnega časa. Najboljša izbira je voda, ki ji za nekaj dodatnega okusa dodate nekaj kapljic limone. Občasno si lahko pripravite tudi svež sadni sok.
3. Izogibajte se alkoholu
Alkohol je eden največjih "strupov" za jetra. Idealno ga je popolnoma izločiti, ali pa si ga vsaj privoščiti le občasno.
4. Izogibajte se trans in nasičenim maščobam
Nasičene maščobe in transmaščobe lahko močno bremenijo vaša jetra. Najdemo jih v pekovskih izdelkih, predelanih mesninah in ultra procesiranih živilih. To ne pomeni, da morate takšna živila popolnoma izločiti, a jih je priporočljivo omejiti.
5. Previdno s prehranskimi dopolnili
Ne jemljite prehranskih dopolnil brez posveta z zdravnikom. Nekateri vitamini, na primer vitamin A, so lahko v velikih odmerkih škodljivi za jetra.
6. Poskrbite za zadosten vnos vlaknin
Jetra lahko dodatno podprete tudi tako, da v prehrano vključite dovolj prehranskih vlaknin. Najboljši vir so sveže sadje in zelenjava ter polnozrnati izdelki.
7. Izogibajte se aditivom
Zmanjšajte vnos pesticidov, hormonov, antibiotikov in drugih aditivov z v živilih. To najlažje dosežete tako, da se izogibate visoko procesirani hrani. Izbirajte sezonske sestavine in, če je le možno, kupujte ekološko pridelano hrano.
Vir: zdravlje.kurir.rs