So poceni, dobre, imajo malo maščobe in veliko beljakovin. Spustite jih v svojo kuhinjo in bogato boste nagrajeni!
Že naše babice so vedele in tudi mi dobro vemo, le da včasih kar pozabimo. V iskanju modernih sestavin pozabljamo na tradicionalne, ki nas spremljajo že od nekdaj.
Koristne za zdravje
Prehrana z veliko stročnicami je po številnih znanstvenih študijah zelo pomembna za preventivo pred srčnimi obolenji, sladkorno boleznijo in motnjami presnavljanja maščob.
Stročnice pomagajo pri boleznih ledvic, jeter in sečnih poti. Poskrbijo za energijo, krepijo srce in krvni obtok, regulirajo metabolizem in imajo pozitiven učinek na naše črevesje. Na dan naj bi zaužili približno 30 do 75 g stročnic. Vendar nikoli surovih! Lupina je namreč neprebavljiva, zato jih moramo pred uporabo namočiti in ustrezno dolgo kuhati.
Leča
Vsebuje 15 % vode, 28 % beljakovin, 55 % ogljikovih hidratov, dragocene mineralne snovi in vitamine skupine B. Je lažje prebavljiva od graha in fižola. Dobra proti driski, pri močni menstruaciji, sladkorni bolezni in pomanjkanju železa. Deluje pozitivno na obrambne mehanizme telesa.
Namig: prebavljivost leče in drugih stročnic lahko izboljšate z dodajanjem določenih zelišč: na primer orientalske kumine, majarona, pehtrana in ingverja.
Fižol
Vsebuje veliko železa, kalcija in kalija. Rjavi in rdeči fižol delujeta preventivno proti boleznim jeter in sečil. Znižujeta tveganje za nastanek raka debelega črevesja.
Namig: na svetu obstaja več kot 500 sort fižola. Toda pozor: razen mungo fižola so vse sorte v surovem stanju strupene.
Grah
Kombinacija vitaminov, mineralnih snovi, beljakovin in nukleinskih kislin poskrbi, da je grah prava energijska injekcija za naše celice, tkivo, možgane in živčni sistem. Grah je izjemen predvsem za športnike, otroke v razvoju in za ljudi, ki opravljajo telesno naporno delo, ker namreč podpira rast mišične mase, zdravje in trdnost kosti.
Namig: ljudje s putiko ne smejo jesti veliko stročnic. Nezaželeni purini se namreč sprostijo pri namakanju pred kuhanjem – vodo pred kuhanjem zato odlijte in jo nadomestite z novo.
Čičerka
Vsebuje veliko kalcija, magnezija in fosforja. Znižuje holesterol in deluje proti stresu. Ta zdrava in okusna stročnica imajo pod mehko lupino slastno meso, ki ima lahno sladkast, mlečni okus.
Namig: prava poslastica iz čičerke sta namaz humus in pečene kroglice (falafel).
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del